- salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
- salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Prin urmare, un salariat poate sa presteze activitate noaptea in intervalul cuprins intre 22,00-6,00 dar sa nu fie un salariat de noapte in sensul Codului muncii.
Cu alte cuvinte pot exista doua categorii de salariati:
1) salariati care presteaza activitate de noapte dar nu sunt salariati de noapte;
2) salariati care presteaza activitate de noapte si sunt salariati de noapte.
In prima categorie se incadreaza salariatii care nu efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul zilnic de lucru si nici nu efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul lunar de lucru.

40 Modele de Regulament Intern

Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic

Diurna legala in Romania si in strainatate
In cea de a doua categorie se incadreaza salariatii care fie efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul zilnic de lucru, fie efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul lunar de lucru.
Iata un studiu de caz prezentat de PortalCodulMuncii, pentru a intelege mai bine prevederile legale:
"Societate de paza si protectie are un obiectiv in paza in doua ture: TURA I a Primul agent pontat pentru 8 ore, iar cel de-al doilea pontat la 6 ore (cei doi avand program suprapus de 6 ore pe timp de noapte) a¢1 agent de paza in intervalul 1600 - 1800 (2 ore * 1 agent= 2ore) a¢2 agenti de paza in intervalul 1800 a 0000 (6 ore * 2 agenti= 12 ore) TURA IIa Primul agent pontat pentru 6 ore, iar cel de-al doilea pontat la 8 ore (cei doi avand program suprapus de 6 ore pe timp de noapte) a¢2 agenti de paza in intervalul 0000 a 0600 (6 ore * 2 agenti= 12 ore) a¢1 agent de paza in intervalul 0600 a 0800 (2 ore *A 1A agent=A 2ore); Cele 2 ore pentru tura 1 in intervalul 16:00-00:00 (cele doua ore intre 22.00 la 00.00 ) se vor ponta ca 2 ore de noapte se vor adauga la numarul de ore de noapte aferente lunii respective care se vor plati cu 125%?"
Raspunsul specialistilor:
In primul rand incadrati salariatii intr-una dintre cele doua categorii mentionate mai sus. Apoi, trebuie sa vedeti daca articolele din Codul muncii se refera la salariati de noapte sau la salariati care efectueaza munca de noapte.
In cazul salariatilor incadrati in prima categorie nu se pune problema compensarii muncii de noapte.
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>
Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Rezulta ca angajatorul unui salariat de noapte are doua posibilitati alternative sa compenseze munca salariatului de noapte:
1. prin reducerea programului de lucru cu o ora fata de durata normala a zilei de munca;
2. prin acordarea unui spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza;
Conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Angajatorul are obligatia de a informa inspectoratul teritorial de munca si in situatia in care salariatii care presteaza munca de noapte nu sunt salariati de noapte.
Astfel, daca munca de noapte este utilizata frecvent, angajatorul are obligatia sa informeze inspectoratul teritorial de munca.
Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).
Asadar, salariatul care presteaza activitate intre orele 22,00 si 24,00 nu este un salariat de noapte intrucat nu se incadreaza in categoria nr. 2 de mai sus fapt pentru care angajatorul nu are obligatia sa compenseze munca de noapte.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.