Art. 120. – (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112. – (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
"In societatea noastra, sunt salariati care se prezinta la locul de munca inaintea inceperii programului normal de lucru. De exemplu, un coleg care ar trebui sa inceapa programul de lucru la ora 09, ajunge in sediu la ora 08.00 si lucreaza pana la ora 18.00 (ora de terminare a programului normal de lucru). Se poate considera aceasta ora (de la 08.00 la 09.00), inainte de inceperea programului de lucru, ora suplimentara? Are acelasi reguli de recuperare si plata ca orice ora suplimentara?"
Raspunsul specialistului:
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...DETALII AICI >>>
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Astfel:
- daca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite, orele suplimentare nu se platesc in luna in care sunt efectuate. Ulterior, in termen de 90 de zile se acorda salariatilor ore libere platite in compensare.
- daca munca suplimentara se compenseaza cu spor, orele suplimentare vor fi platite cu salariul corespunzator + sporul negociat de cel putin 75%
Munca suplimentara se compenseaza cu prioritate cu ore libere platite asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate si doar daca compensarea cu ore libere platite nu este posibila, se acorda sporul de cel putin 75%.
Determinarea duratei muncii suplimentare (orelor suplimentare) se raporteaza la durata normala a timpului de munca (40 de ore pe saptamana), indiferent de perioada de referinta: la saptamana sau la 4 luni, 6 luni ori 12 luni.
Pentru efectuarea muncii suplimentare este necesar sa existe acordul salariatului, ca urmare a solicitarii exprese a angajatorului. Codul muncii nu stabileste ce forma trebuie sa imbrace acordul salariatului, acesta putand fi dat in scris sau sa fie un acord tacit. In acest din urma caz, acordul salariatului de a efectua ore suplimentare poate fi dovedit prin orice mijloc de proba.
Modul de organizare a activitatilor de catre angajator (prin stabilirea unor sarcini de serviciu si a unor timpi de executie) si acceptarea indeplinirii acestor activitati de catre salariat reprezinta o forma de acord tacit pentru efectuarea muncii suplimentare. Refuzul salariatului de a indeplini anumite activitati peste durata normala a timpului de lucru nu poate constitui o abatere de la disciplina muncii, deoarece organizarea activitatii de catre angajator trebuie sa se circumscrie si sa respecte o durata
In concluzie, cand activitatea salariatului se desfasoara in afara timpului normal de munca, aceasta activitate este considerata ca fiind munca suplimentara.
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>