Concediul anual de odihna pentru acesti salariati este de 21 de zile lucratoare. Pentru salariatii care lucreaza in ture de noapte, in weekend, atunci cand isi iau concediu de odihna, aceste zile sunt considerate zile lucratoare (luni-vineri), chiar daca pentru acesti salariati zile de weekend sunt zile lucratoare sau sunt considerate zile calendaristice?
Exemplu: Salariatul X lucreaza in luna iulie 2 weekend-uri. Tot in luna iulie are un concediu de odihna de 10 zile. Aceste 10 zile sunt considerate lucratoare sau calendaristice?"
Raspunsul specialistilor:
Pentru calculul anumitor perioade din Codul muncii, legiuitorul roman foloseste ca reper atat zilele lucratoare (de ex. un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare in caz de concediere – art. 75 alin. 1), cat si zilele calendaristice (de ex. 90 de zile calendaristice in cazul compensarii muncii suplimentare prin ore libere platite – art. 122 alin. (1)).
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru sau de norma de munca a unui angajat, acesta are dreptul la acordarea concediului de odihna pentru zilele lucratoare si nu pentru zilele calendaristice.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Astfel salariatul care lucreaza in ture de 12 cu 24, lucreaza dupa un program organizat de angajator cu respectarea normei de lucru de 40 de ore pe saptamana, a repausului zilnic si a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive.
Prin urmare, salariatul conform art. 115 alin. (2) din Codul muncii, dupa o durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va beneficia de o perioada de repaus de 24 de ore dupa care va intra in concediu de odihna.
In concluzie, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe zile calendaristice iar salariatul in cadrul unei saptamani de lucru beneficiaza atat de repausul zilnic cat si de cel saptamanal.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.