Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara.
Angajatorul are obligatia sa tina evidenta timpului de lucru conform art. 119 din Codul muncii.
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii, in care putem intelege mai bine repartizarea programului de lucru si timpul de munca:
"As dori opinia dvs cu privire la urmatoarea speta: o societate are program de lucru de luni- vineri 9-18 si sambata 9-14, salariatii care lucreaza sambata avand libera ziua de luni. Acestia sunt chemati cateodata in timpul liber, sa presteze ore suplimentare, participand la diverse evenimente de promovare a firmei. De exemplu un salariat care a avut program de lucru sambata este chemat la un eveniment in saptamana urmatoare in ziua de luni, pentru 8 ore si prin urmare i se intrerupe repausul ce ar trebui luat in zilele de duminica si luni.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Alt salariat care nu avut program de lucru sambata este chemat la acelasi eveniment duminica pentru 6 ore, si i se da liber luni, in compensare pentru ziua de duminica lucrata, dar si acestuia i se intrerupe repausul ce ar trebui luat in zilele de sambata si duminica. Cum ar trebui pontati si remunerati cei doi salariati pentru zilele in care au participat la eveniment? Cum se pot lua cele 48 de ore de repaus saptamanal in cazurile in care exista munca suplimentara in weekend, aceasta munca suplimentara intrerupand repausul saptamanal?"
Raspunsul salariatului:
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber corespunzator orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
Munca in zilele de repaus saptamanal
In timp ce, munca in zilele de repaus saptamanal este reglementata la art. 137 din Codul muncii.
Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
In cazul in care unitatea nu are un contract colectiv de munca sporul de x% apreciem ca este stabilit prin contractul individual de munca iar modalitatea de acordare trebuie reglementata in Regulamentul intern.
Asadar, angajatorul va reglementa in Regulamentul intern modalitatea de acordare a zilelor de repaus saptamanal cand anumiti salariati lucreaza in zilele de sambata si/sau duminica.
Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura in cadrul unei saptamani de lucru. Nu exista posibilitatea ca salariatul sa nu efectueze repausul saptamanal. Chiar daca angajatorul ar incheia un acord cu salariatul in care sa stabileasca ca salariatul renunta la repausul saptamanal, o astfel de conventie este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).
Asadar, munca prestata in zilele de sambata sau duminica este munca prestata in zilele de repaus saptamanal pentru care salariatul beneficiaza de liber in alte doua zile consecutive din cadrul saptamanaii si de un spor la salariu astfel cum acesta este reglementat in contractul de munca.
Totodata, daca angajatorul nu a respectat repausul saptamanal intr-o saptamana, in saptamana urmatoare va acorda 4 zile libere si sporul aferent timpului lucrat in zile de repaus saptamanal. Astfel, conform art. 137 alin. (4) din Codul muncii in situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.
Astfel, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii beneficiaza de repaus saptamanal de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Cum saptamana incepe luni si se incheie duminica, in cadrul fiecarei saptamani salariatii ai dreptul la repausul saptamanal de 48 de ore consecutive, in natura.
STOP! BLACK FRIDAY a inceput!
COMANDA lucrarea Totul despre pontaj si programul de lucru cu o REDUCERE de -50% si TRANSPORT GRATUIT ACUM >>>
Alaturi de zeci de solutii extrem de utile, lucrarea contine si: comentarii ale specialistilor asupra prevederilor legale despre: timpul de lucru, orele suplimentare, orele de noapte, orele lucrate in zilele libere oficiale, munca in schimburi, COMANDA ACUM >>>
In concluzie, daca repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.
Totodata, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 alin. (1) din Codul muncii).
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.