Reglementat prin Legea nr. 219/2015, sectorul economiei sociale urmareste cresterea calitativa si cantitativa a ocuparii prin crearea de locuri de munca pe termen lung in intreprinderi sociale de insertie si intreprinderi sociale, prin dezvoltarea de intreprinderi sociale de insertie care asigura masuri de acompaniere a persoanelor din grupuri vulnerabile, pe termen scurt sau mediu, pentru integrarea treptata a acestora pe piata muncii in economia reala, precum si sustinerea si dezvoltarea antreprenoriatului social.
Pana in prezent, la nivel national au fost acordate atestate pentru 81 de intreprinderi sociale, din care 6 au primit si marca sociala care dovedeste statutul de intreprindere sociala de insertie.
Atestarea intreprinderilor sociale si certificarea intreprinderilor sociale de insertie sunt gratuite si se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) prin agentiile judetene, respectiv AMOFM Bucuresti.
Pentru indeplinirea obiectivelor economiei sociale, entitatile in domeniu desfasoara, in principal, activitati de interes general precum:
- producerea de bunuri, prestarea de servicii sau executia de lucrari care contribuie la bunastarea comunitatii sau a membrilor acesteia;
- promovarea, cu prioritate, a unor activitati care pot genera sau asigura locuri de munca pentru incadrarea persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile, dar si dezvoltarea unor programe de formare profesionala dedicate acestora;
- dezvoltarea serviciilor sociale pentru cresterea capacitatii de insertie pe piata muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile.
Sursa: Ministerul Muncii
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii