Este posibil ca salariul sa fie compus dintr-o parte fixa si o parte variabila, cu conditia ca partea fixa sa nu fie mai mica decat salariul minim pe economie. Salariul de baza este o componenta a oricarui salariu si face parte din venitul salarial lunar realizat de un salariat, venit in care sunt incluse toate sporurile si adaosurile acordate la locul de munca, inclusiv adaosul de acord.
Adaosul la salariul de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de performantele individuale.
Salariul de baza si celelalte elemente constitutive ale veniturilor salariale constituie una dintre clauzele contractului individual de munca, conform art. 17 alin. (3) lit. k) si art. 17 alin. (4) din Codul muncii.
Asadar, adaosul la salariul de baza se stabileste in chiar continutul contractului individual de munca la lit. J Salariul, dupa cum urmeaza:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut: .................................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ........................................................................;
b) indemnizatii ...............................................................;
b1) prestatii suplimentare in bani ...................................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura ........;
c) alte adaosuri: dupa cum urmeaza: .............................;
Prin urmare, salarizarea in acord inseamna ca prin contractul individual de munca se stabileste un salariu de baza fix si adaosuri la salariu in functie de performante.
Daca salariatul presteaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, ceea ce depaseste reprezinta munca suplimentara.
In ceea ce priveste munca suplimentara, Codul muncii stabileste la art. 122 alin. (1) ca munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Articolul este extras din lucrarea Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus.