Intrebat daca in baza reformelor prevazute de PNRR, pensiile medii si mari ar urma sa fie inghetate sau sa scada, premierul a negat acest lucru.
"Nu. Sunt niste principii acolo si cred ca formularea corecta este «cheltuielile vor ramâne la nivelul similar al anului». Deci, nu spune ca vor fi inghetate. Cuvântul este «similar». In acelasi timp, spunem ca este o prioritate sa crestem pensiile mici, nu spune ca celelalte nu vor creste. Si un alt lucru pe care il spunem este ca, da - si aici va garantez eu ca nu se va intâmpla - nu vom avea cresteri ad-hoc de pensii. Deci, nu vom mai permite sa vina cineva sa spuna: «Anul acesta crestem pensiile cu 70%, ca asa vreau eu», fara niciun fel de analiza, studiu de sustenabilitate. Acestea sunt niste principii la care lucram", a explicat Citu, citat de Agerpres.
Totodata, potrivit aceleiasi surse, premierul a prezentat si obiectivele referitoare la adoptarea legii sistemului public de pensii:
- aprobarea in Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii in trimestrul II al anului 2022;
- adoptarea in Parlament a noii legi privind sistemul de pensii - in trimestrul IV al anului 2022;
- noua lege privind sistemul de pensii ar urma sa intre in vigoare in primul trimestru din anul 2023.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"Acestea sunt tintele de care ne vom tine si acum intram in dezbaterea proiectelor, public. Procedura prin care vor avea aceste legi va fi una transparenta", a declarat premierul.