Riksbank, banca centrala a Suediei, a transmis printr-un comunicat oficial ca obiectivul acestui proiect este de a arata felul in care moneda digitala, denumita "e-krona", ar putea fi utilizata de publicul larg.
In luna ianuarie, mai multe banci centrale din diferite tari au luat decizia de a analiza posibilitatea utilizarii la scara larga a monedei digitale (CBDC). Tarile care si-au unit eforturile in acest sens, potrivit Mediafax sunt: Marea Britanie, Japonia, Suedia si Elvetia.
Conform aceleiasi surse, CBDC reprezinta moneda digitala emisa si guvernata de banca centrala a unei tari. La polul opus se afla criptomenedele (bitcoin fiind un astfel de exemplu), produse prin "rezolvarea unor exercitii complexe matematice si guvernate de comunitati online" si nu de o institutie bancara, scrie Mediafax.
Potrivit aceleiasi surse, scaderea accentuata a utilizarii numerarului si concurenta valutelor alternative, precum Libra (Facebook) a determinat bancile centrale sa ia in considerare emiterea propriilor monede electronice. Banca Centrala a Suediei considera ca efectuarea platilor avand ca moneda digitala e-krona va fi la fel de simplu ca trimiterea unui SMS.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Testele care vin din partea Suediei in ce priveste moneda digitala sunt firesti in contextul in care, tramsmite sursa citata, "Suedia este tara cea mai putin dependenta de banii cash din lume". Chiar daca la acest moment se deruleaza o analiza complexa la un nivel restrans in ce priveste utilizarea e-krona in viitor, nu sunt excluse utilizari din ce in ce mai extinse in functie de primele concluzii ale acestui proiect.
Se mentioneaza, totodata, ca proiectul se va derula pana in luna februarie a anului 2021 si ca se utilizeaza tehnolgia blockchain.