Potrivit unui sondaj realizat de o platforma de recrutare si citat de Agerpres:
"Piata de birouri a avut mult de suferit in ultimii ani, intrucat tot mai multi angajati au preferat biroul de acasa in locul sediului companiei. Ca urmare, unii dintre proprietarii cladirilor de birouri din Romania deja se orienteaza catre solutii alternative de utilizare a spatiilor goale, in timp ce companiile redistribuie bugetele pe care le-ar fi alocat chiriei si utilitatilor. Cu toate acestea, modul de lucru hibrid este una dintre solutiile care contribuie la mentinerea ratei de ocupare a spatiilor de birouri, in timp ce raspunde nevoii angajatilor de a reduce timpul dedicat navetei, dar si aceleia de a se intalni cu colegii. In prezent, dintre angajatii white-collar, 28% lucreaza in sistem hibrid, in timp ce alti 40% se duc zilnic la birou. Totodata, circa o treime dintre angajati lucreaza exclusiv remote".
Mersul zilnic la birou, tot mai rar intalnit
In perioada pandemiei, 7 din 10 respondenti ai sondajului au lucrat de acasa sau intr-o formula hibrida. Astfel, datele indica faptul ca foarte putini angajati s-au mai intors la stilul clasic de lucru, ce presupune mersul zilnic la birou.
Precizam si ca firmele si companiile au fost nevoite sa se adapteze, introducand noi facilitati pentru a atrage oamenii inapoi la birou sau optiuni flexibile de lucru. In acest sens, 14% dintre respondenti spun ca angajatorul le permite lucrul de acasa pentru perioade limitate, 26% in regim hibrid iar 21% pe termen nelimitat.
Flexibilitatea modului de lucru a devenit atat de importanta incat 60% dintre respondenti au declarat ca ei insisi (27%) sau colegi de-ai lor au luat in calcul sa-si schimbe jobul din acest motiv, optand pentru unul care sa le permita sa lucreze cum isi doresc.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
"Raportul de forte dintre companii si angajati s-a schimbat dupa pandemie, iar acest lucru se vede in puterea angajatilor de a schimba un job care nu le ofera flexibilitatea de care au nevoie acum. Modul de lucru remote a schimbat abordarea oamenilor, care au ajuns sa aprecieze acum drept un avantaj standard ceea ce altadata era perceput ca fiind un beneficiu extra", a explicat Ana Visian, marketing manager Bestjobs.
In noul context de lucru, sedintele cu echipa s-au mutat si ele preponderent online (70%), intrucat reunirea echipelor in acelasi loc fizic a devenit tot mai dificila.