Cu precizarea ca in prima parte a acestui an, societatea a trecut prin concedieri colective mari, iar acum urmeaza alte concedieri. Angajatul se va afla pe lista respectiva, doarece nu mai exista postul respectiv. Putem sa ii oferim un alt post pe o functie inferioara cu un salariu aferent functiei noi oferite. Avem vreo interdictie si sa nu putem sa nu il concediem individual (desfintam postul) si daca nu are de lucru cand revine?"
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
Raspunsul specialistilor:
Salariatul care revine din concediu crestere copil va ocupa aceeasi functie detinuta la suspendarea contractului individual de munca.
Conform art. 25 alin. (4^1) si (4^2) din OUG 111/2010, la incetarea concediului pentru cresterea copilului, persoanei indreptatite i se aplica prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.
Drepturile in legatura cu locul de munca dobandite de persoana indreptatita la data aprobarii concediului pentru cresterea copilului sau care sunt in curs de a fi dobandite la data la care incepe concediul se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia, in conditiile prevazute de legislatia in baza careia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.
Legis Plus Legislatia Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Astfel, la revenirea salariatului din concediu crestere copil, acesta va beneficia de drepturile dobandite la data aprobarii concediului pentru cresterea copilului precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.
Totodata, conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Astfel, pe durata suspendarii contractului individual de munca pentru concediu crestere copil se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca. Asa incat salariatul revine pe functia detinuta la data suspendarii CIM pentru concediu crestere copil.
Dupa revenirea in activitate, pe functia detinuta la data suspendarii CIM pentru concediu crestere copil, daca salariatul este de acord se va putea incheia un act aditional la contractul individual de munca in care sa se prevada modificarea functiei, a salariului, a fisei de post si a perioadei de proba, daca este cazul.
In caz de concediere colectiva salariatul care revine din CCC este protejat asa incat el va putea fi concediat numai in cazul in care firma va fi radiata din registrul comertului.
Este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatului la acordarea stimulentului de insertie (art. 25 alin. (5) din OUG 111/2010) precum si faptul ca ii este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie (art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010).
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.