Concret, vorbim despre o majorare in valoare de 144 lei, adica valoarea punctului de pensie creste de la 1.442 lei, cat este in prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede ca incepand cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicati de Institutul National de Statistica, informeaza Ministerul Muncii.
Indemnizatia sociala pentru pensionari se va majora la randul sau, iar autoritatile au stabilit majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 25%.
Va reamintim ca noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice astfel, dupa noua ordonanta, abia de la 1 septembrie 2023.
Este demn de mentionat inca de la inceput ca Legea nr. 127/2019 privind sistemul unitar de pensii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019.
Art. III - Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
"c) incepand cu anul 2022 valoarea prevazuta la lit. b) se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. Majorarea si data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat." ...mai multe despre noua lege a pensiilor pe legislatiamuncii.ro >>>