Dupa cativa ani de experimente in acest sens, guvernul suedez a ajuns la concluzia ca aceasta initiativa este cu adevarat oportuna, iar angajatii sunt mai fericiti, atunci cand au un program de munca mai scurt.
Iar studiile in acest domeniu o confirma, cercetatorii britanici afirmand ca angajatii care sunt fericiti la locul de munca lucreaza din greu si cu mai mult spor, fata de restul.
De ce a introdus Suedia programul de munca de 6 ore?
Raspunsul este unul cat se poate de simplu. Se doreste ca angajatii sa fie mai productivi, iar aceasta este una dintre cheile succesului, conform experimentelor realizate de suedezi, inca de acum 3 ani.
Shawn Anchor, autorul cartii "The Happiness Advantage", a demonstrat in cartea sa ca creierul functioneaza mult mai bine atunci cand are ganduri pozitive. Atunci persoana cu pricina este fericita, iar productivitatea oamenilor fericiti creste cu pana la 12%, atunci cand vorbim despre activitatea prestata de acestia la locurile de munca. Nu suna rau, nu-i asa? Exista nenumarate cercetari, studii si lucrari in acest domeniu, aceasta informatie nu este tocmai noua.
Asadar, acest program de lucru de 6 ore este mult mai eficient pentru companiile care lucreaza cu idei pe care le trasnmit mai departe. Desigur, cu totul altfel stau lucrurile in cadrul fabricilor, de exemplu, care chiar produc obiecte fizice, etc.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Restrictiile la locul de munca nu sunt nici pe departe binevenite, iar angajatii vor incepe sa fie din ce in ce mai frustrati. La ce va duce aceasta stare? Evident ca acestia nu vor mai fi la fel de productivi, iar multi isi vor parasi locul de munca, pentru a cauta ceva mai bun.
Starea de spirit a angajatului este vitala, iar orice angajator ar trebui sa stie ca un om fericit si implinit lucreaza mult mai bine si ma eficient. Iar de multe ori treaba poate fi terminata in mai putin de 8 ore. Cu cat sunt mai productivi angajatii, cu atat mai solid va deveni businessul.
In Suedia, au loc mai multe astfel de experminente, iar cel din Gothenburg este doar unul dintre ele. Exista si vesti bune, in sensul in care angajarile suplimentare facute de autoritatile orasului au ajutat finantele guvernului national, reducand considerabil costurile legate de somaj in primele 18 luni ale experimentului datorita joburilor noi, arata un raport intermediar...citeste mai multe despre experimentele suedezilor cu programul de 6 ore de munca aici >>>