Cu alte cuvinte, Guvernul a aprobat modificarea si completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona, in vederea accesului mai facil al familiilor la servicii de ingrijire si supraveghere a copilului pe timp de zi, inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bona, in conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2020.
Masura mentionata a fost adoptata chiar ieri (28.04.2022), fiind prevazuta in Programul de Guvernare 2021-2024.
Documentul reglementeaza ca serviciile acordate de bona sa nu mai fie supuse controlului inspectiei sociale, totodata nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii serviciilor sociale.
Prin actul normativ adoptat se prevede ca exercitarea profesiei de bona sa se poata realiza si printr-un contract individual de munca incheiat de bona cu parintele sau reprezentantul legal al copilului, pe langa modalitatile existente pana la aceasta data (contract de munca incheiat de bona cu o persoana juridica sau desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata).
O alta modificare stabileste obligatia angajatorului care a incadrat o bona cu contract individual de munca de a-i intocmi un dosar personal pe care sa il prezinte la solicitarea inspectorilor de munca, fiind prevazute si sanctiunile pentru neintocmirea acestui dosar.
De asemenea, documentul ofera posibilitatea ca persoanele care au calificare de baby-sitter sa poata desfasura, in aceleasi conditii, profesia de bona. Masura urmareste cresterea accesului familiilor la servicii de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei.
Totodata, potrivit actului normativ, contractele de prestari de servicii incheiate pentru prestarea activitatii de bona si baby-sitter care, in prezent, sunt in desfasurare, se deruleaza in baza prevederilor in baza carora au fost incheiate.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Prin Ordinul MMJS/INS nr.1786/5384/2017, in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), grupa 5311 - personal ingrjire copii, a fost inclusa si ocupatia de bona.
Conform datelor Inspectiei Muncii, pentru ocupatiile prevazute in COR, grupa 5311 - personal ingrjire copii, la data de 5 august 2021, in Registrul General de Evidenta a Salariatilor, figurau, pe baza transmiterilor efectuate de angajatori, 37 de contracte de munca active pentru ocupatia de bona, 78 pentru cea de baby-sitter, 13.925 contracte active pentru ocupatia ingrijitor de copii si 562 pentru cea de guvernanta.
Sursa: Guvernul Romaniei