Aceste afirmatii au fost facute recent de catre directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia, Radu Burnete, la o conferinta de profil, in data de 23 octombrie.
Potrivit Agerpres:
"Conform INS, la nivelul anului 2020 - 2021, in Romania erau cam 12 milioane de persoane intre 15 si 64 de ani, apte de munca, am spune noi. Din aceste 12 milioane de persoane, cam 8 milioane lucreaza. Asta inseamna toate tipurile de munca pe care vi le puteti imagina: salariati in mediul privat sau in mediul public, antreprenori, mestesugari, spuneti-le cum vreti. Sunt persoane active, fac ceva si obtin un anumit tip de de venit. Asta inseamna ca avem 4 milioane de persoane care sunt complet absente. Au intre 15 si 64 de ani, ar putea teoretic lucra, dar nu o fac", a precizat Burnete.
In comparatie cu tarile din regiune, Romania are o pondere similara a categoriei de varsta 15 - 64 de ani in total populatie, insa numarul de persoane ocupate este mult mai mic, iar aceasta problema ar trebui sa ne preocupe.
"Ca sa va faceti o idee ce inseamna cifrele astea, daca le compar cu alte cateva tari din regiune - Bulgaria, Cehia, Ungaria si Polonia - acei 12 milioane, adica persoanele intre 15 si 64 de ani, in Romania sunt 64% din populatie, in Polonia 62%, in Ungaria 63%, in Cehia 63%. Aici suntem in linie cu regiunea noastra. Daca ma uit si raportez persoanele ocupate active, adica cele 8 milioane (in cazul Romaniei - n. r.) la intreaga populatie, ce vad? Ca in Bulgaria vorbim de 74%, in Cehia de 77%, in Ungaria de 77%, in Romania de 64,1%. Deci aici pare ca avem o ciudatenie. Desi raportul dintre populatia intre 15 si 64 de ani in Romania versus tarile din regiune pare a fi aceeasi, de 60 si ceva la suta, numarul de persoane ocupate din Romania este mult mai mic decat in regiune si asta cred ca e o intrebare care trebuie sa ne preocupe - si ne preocupa, pentru ca o parte din aceste 4 milioane de persoane sunt cu siguranta persoane vulnerabile. Nu stiu sa va spun cifrele, pentru ca nimeni nu s-a uitat atent la acesti 4 milioane de oameni, dar imi permit sa spun ca probabil vorbim de cateva sute de mii de persoane care sunt vulnerabile si nu sunt active in piata muncii si asta e o mare pierdere. In primul rand o mare pierdere pentru aceste persoane, pentru ca e o problema sa nu ai un venit si asta se traduce in multe alte tragedii pe orizontala. E o pierdere pentru fiecare dintre acesti oameni. E o pierdere pentru economia Romaniei, pentru ca avem nevoie de acesti oameni sa fie activi in campul muncii si cu siguranta o pot face, dar e nu o problema care ne-a preocupat foarte mult", a tinut sa mentionete Burnete.
Radu Burnete a subliniat ca pune Romania nu mai este de multa vreme o tara saraca, dimpotriva, iar economia acesteia va continua sa creasca accelerat pana in 2035 - 2040:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
"Romania este o tara saraca, daca ne uitam la asteptarile pe care le avem noi sau daca ne comparam chiar cu cele mai bogate tari de pe glob. Dar daca ne uitam la orice fel de medie globala, regionala sau cum vreti voi, sau daca ne uitam la unde eram in 1991, eu cred ca Romania nu mai este de multa vreme o tara saraca. Dimpotriva. Doar ca, asa cum observam multi dintre noi, desi nu mai suntem o tara saraca, uneori aratam ca una si asta e mai degraba o problema a noastra si o sa ajung la asta. Dar de ce spun ca Romania nu mai este o tara saraca? Suntem a 10-a economie a Europei. Daca ma uit pe un grafic pe care il am aici, am depasit economic Cehia, Finlanda, Portugalia, Grecia. Da, astea sunt tari destul de mari. Imediat deasupra noastra sunt Danemarca si Austria. Repet, nu vorbesc de veniturile pe cap de locuitor, ci de economia Romaniei in ansamblu si cel putin asa cum vedem noi lucrurile la Concordia, in absenta unui dezastru geopolitic - si ok, asta se poate intampla, n-avem ce face noi - economia Romaniei va continua sa creasca accelerat pana in 2035 - 2040. Si, daca e sa fac, asa, un pic pe profesorul de economie, sunt trei lucruri in ecuatia asta de crestere economica. Noi le spunem capital, oameni si tehnologie", a concluzionat directorul executiv al Concordia.