Raspunsul specialistilor:
La art. 134 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Prin urmare, este la latitudinea angajatorului sa stabileasca prin regulamentul intern (sau prin negociere in cadrul contractului colectiv de munca) ce pauze acorda salariatilor si care este durata acestora. Apreciem ca aceasta decizie a angajatorului trebuie sa se bazeze pe aspecte legate de sanatatea la locul de munca si pe necesitatea de a lua masuri de imbunatatire a eficientei angajatilor, prin evitarea instalarii unei oboseli care ar reduce aceasta eficienta.
Pentru categoria de personal mentionata, trebuie sa respectati prevederile Hotararii Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
La art. 5 al acestui act normativ se prevede ca angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
De asemenea, la art. 8 se stabileste ca angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Practic prin aceste reglementari se stabileste obligatia, in sarcina angajatorului, de a evalua conditiile de la locul de munca si, in functie de acestea, sa fie apoi stabilite pauzele – frecventa si durata acestora.
In practica se intalneste o programare a unor pauze de 5-10 minute la 1 ora (respectiv, din 60 de minute, 50-55 minute de munca si 10-5 minute de pauza in functie de intensitatea activitatii).
Acest demers angajatorul il face prin intermediul persoanelor responsabile cu sanatatea si securitatea lucratorilor din cadrul societatii sau cu sprijinul unei societati specializate in domeniu (serviciu SSM externalizat) si in colaborare cu medicul de medicina muncii.
Alte obligatii ale angajatorului sunt prevazute la articolele urmatoare ale HG 1028/2006.
In ceea ce priveste pauza de masa, dupa cum am precizat mai sus, durata acesteia se stabileste tot de angajator, in conditiile art. 134 din Codul muncii, cu mentiunea ca tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
In practica pot fi intalnite perioade de pauza de masa de 15, 30 sau 60 de minute, neincluse in durata zilnica normala a timpului de munca, stabilite prin contractele colective de munca si regulamente interne.
Un raspuns valabil la data de 27.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Anonim 2022-06-29 23:11:22
Aș dori să-mi spuneți ce se poate reclama in cazul in care lucrezi la calculator 8-10 ore pe zi și norma de muncă stabilită și complexitatea ei depășește cu mult timpul de lucru și nu ai timp nici să iei pauză de masă și după un an și jumătate de stres și oboseală faci un AVC in timpul serviciului !!!! Mulțumesc!!