- solicitantul mai are cel mult 5 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare
- solicitantul a realizat stagiul complet de cotizare contributiv ori a depasit stagiul complet de cotizare contributiv cu pana la 5 ani.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Important!
La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordarii pensiei anticipate, nu se iau in considerare perioadele in care persoana a avut calitatea de asigurat in baza unui contract de asigurare incheiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos:
Perioada de stagiu de cotizare realizata peste stagiul complet de cotizare contributiv Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare (%)
pana la un an 0,40
intre un an si 2 ani 0,35
intre 2 si 3 ani 0,30
intre 3 si 4 ani 0,25
intre 4 si 5 ani 0,20
Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate si data implinirii varstei standard de pensionare.
Procentul de diminuare se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare, prevazut in tabelul de mai sus. Fractiunile de luna se intregesc la luna. La calculul diminuarii se utilizeaza rotunjirea matematica.
Procentul de diminuare se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.
La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de lege.
La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate, precum si adaugarea perioadelor de stagiu realizate in baza unui contract de asigurare incheiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate in situatia diminuarii capacitatii de munca.
Important!
La data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023:
- pensiile anticipate, stabilite conform legislatiei anterioare intrarii in vigoare acestei legi, devin pensii anticipate, fara procent de diminuare.
- pensiile anticipate partiale, stabilite conform legislatiei anterioare intrarii in vigoare a acestei legi, devin pensii anticipate, cu mentinerea procentului de diminuare.
- pensiile anticipate partiale fara diminuare, stabilite conform art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 218/2015 privind protejarea si sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substante nocive provenite din extractiile de titei din zona Suplacu de Barcau, cu modificarile ulterioare, devin pensii anticipate, fara procent de diminuare...mai multe in lucrarea Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>