Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Pensie anticipata in Romania - CONDITII de acordare

03 /Oct2024
Pensie anticipata in Romania - CONDITII de acordare
Tags: pensie anticipata in romanaconditii pensie anticipatanoua lege a pensiilor

Va informam ca art. 45 din Legea 360/2023 reglementeaza doar patru tipuri de pensii, mai exact, urmatoarele tipuri de pensii:

- pensia pentru limita de varsta;
- pensia anticipata;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmas.
 
Astfel, din 1 septembrie 2024 exista doar un tip de pensie anticipata, in conditiile in care anterioara lege a pensiilor ( Legea 263/2010) stabilea doua tipuri. Practic, noua lege a pensiilor elimina pensia anticipata fara penalizari.
 
Asadar, daca anterior conform Legii 263/2010 exista pensia anticipata - fara penalizare si pensia anticipata partiala - cu penalizare, acum, dupa ce noua lege a pensiilor a intrat in vigoare,  exista doar pensia anticipata cu penalizare.
 
Astfel, pensia anticipata se acorda doar acelor persoane care cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevazut in anexa nr. 5, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv cu pana la 5 ani, potrivit noii legi.
 
Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, preluat de pe PortalCodulMuncii:
 
"Va rog sa-mi spuneti, in cazul unei persoane care are o decizie de pensie anticipata partial cu penalizare calculata in baza vechii legi a pensiilor (care nu este pusa inca in plata si conform careia ar ma fi o diferenta de 6 luni pana la indeplinirea celor 40 de ani vechime, intentia persoanei fiind de a mai lucra 6 luni pentru completarea vechimii) daca: - la recalcularea pensiei conform noii legi a pensiilor la implinirea celor 40 de ani vechime, se va elimina penalizarea calculata in baza vechii legi a pensiilor ? - la momentul completarii stagiului la 40 de ani se ia in calcul perioada stagiului militar astfel incat sa se elimine penalizarea ? Am vrea sa stim daca exista vreo varianta care sa elimine penalizarea la data recalcularii, dupa implinirea celor 40 ani vechime. Mentionez ca persoana in cauza a implinit varsta de 60 de ani in luna ianuarie 2024."
 
Raspunsul specialistului:  
 
Conform art. 58 alin.(1), pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevazut in anexa nr. 5, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv cu pana la 5 ani.
 
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordarii pensiei anticipate, nu se iau in considerare perioadele in care persoana a avut calitatea de asigurat in baza unui contract de asigurare incheiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum si pentru adoptarea unor masuri in domeniul asigurarii unor persoane in sistemul public de pensii, aprobata cu modificari prin Legea nr. 168/2021, cu modificarile ulterioare, precum si ale art. 6 alin. (2) si (3) din prezenta lege.
 
Valoarea pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, astfel:
 
Perioada de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevazut in Anexa 5
 
Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare-%
 
Pana la un an           0.40
Intre un an si 2 ani   0.35
Intre 2 ani si 3 ani    0.30
Intre 3 ani si 4 ani    0.25
Intre 4 si 5 ani          0.20
 
 
Exact ca inainte, dupa indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma automat in pensie pentru limita de varsta. Totodata, ea se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin adaugarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.
 
Pensia anticipata poate fi ceruta tot cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, ca pana acum, dar doar celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv si celor care au depasit acest stagiu cu pana la cinci ani. In plus, pentru ca pensia anticipata fara penalizari a disparut, valoarea pensiei anticipate se reduce pentru fiecare luna de anticipare.
 
Pe de alta parte, dupa indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin adaugarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate, precum si prin adaugarea perioadelor acoperite de contracte voluntare pentru cumpararea de vechime pentru pensie.
 
Articolul 14 din legea 360 /2023 prevede ca:
 
(1) In sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade in care asiguratul:
 
a) a urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare initiala, cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diploma, diploma de licenta, diploma de master sau diploma de doctor, dupa caz;
b) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
c) a beneficiat in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
 d) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv 7 ani.
(3) Perioadele prevazute la alin. (1) se valorifica numai in situatia in care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea unei categorii de pensie in conditiile prevazute de prezenta lege.
Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, pensiei de invaliditate si pensiei de urmas.
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
 
Conform art 48, daca ativ realizat stagiul complet de cotizare contributiv aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 1, adica se reduce varsta cu 1 an si 8 luni daca aveti peste 5 depasit stagiul de contributivitate.
 
Dvs. beneficiati de pensie anticipata pentru care se va mentine diminuarea( penalizare), conform tabelului sus mentionat, iar  stagiul militar se va lua in considerare ca perioada asimilata doar la pensia pentru limita de varsta.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pensie anticipata in Romania - CONDITII de acordare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".