Astfel, contractul sau de munca inceteaza de drept la data indeplinirii acestor conditii, iar acesta nu mai are relatii contractuale de munca cu societatea dumneavoastra.
"Avem un angajat care implineste varsta de 65 de ani in martie 2022. Mentionez ca detine o pensie in cadrul armatei. Cum procedam in cazul in care doreste angajatul sa lucreze in continuare, incetam contractul de drept la varsta de 65 de ani si intocmim un alt contract? Sau mergem in continuare cu acelasi contract? A solicitat angajatul o adeverintinta cu stagiu efectuat la noi de cand s-a angajat pentru recalcularea pensiei. Poate cumula in continuare pensia cu salariul dupa 65 ani? Sau daca angajatorul nu mai doreste sa lucreze in continuare cu angajatul, cum procedam la implinirea varstei de 65 ani pentru incetare contract?"
Raspunsul specialistilor:
In martie 2022 in ziua in care salariatul implineste varsta de 65 de ani contractul sau de munca inceteaza de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Fiind o incetare de drept a contractului de munca, ea se produce automat, in temeiul legii, iar angajatorul nu face decat sa constate intervenirea unei asemenea incetari si o face in scris, prin decizie, in termen de 5 zile lucratoare de la momentul cand intervine cauza de incetare de drept.
Astfel aceasta decizie care are caracter obligatoriu pentru angajator, nu este un act prin care se dispune incetarea de drept a contractului, ci reprezinta doar un act constatator al incetarii de drept. La randul ei, decizia se comunica persoanei aflata in situatia respectiva in termen de 5 zile lucratoare.
Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (art. 56 alin. (4) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatului ii inceteaza contractul individual de munca si daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare se va incheia un nou contract, pe durata determinata de 12 luni, pe aceeasi functie.
Anul viitor, daca partile doresc continuarea raportului, salariatul va solicita din nou continuarea activitatii pentru inca un an si tot asa salariatul, anual, trebuie sa solicite prelungirea contractului pana expira cei 3 ani.
In concluzie, daca partile doresc continuarea raportului de munca se va inchia un nou contract, pe aceeasi functie, salariatul putand cumula pensia cu salariul.
Un raspuns valabil la data de 1.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Aura 2022-05-10 07:08:05
Sunt angajat civil in armata. La 1 oct.2022 indeplinesc conditiile de iesire la pensie pt.limita de varsta. Pot ramane in continuare pe acelasi post cumuland pensia cu salariul? Daca da, cum se procedeaza? Se organizeaza concurs pe acel post la care pot participa alaturi de alti candidati sau raman in continuare angajat cu un nou contract fara concurs? Multumesc!Anonim 2022-04-24 20:52:11
Bună ziua! Și după expirarea celor 3 ani ,angajatul mai are voie sa cumuleze pensia cu salariu la stat?