Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pensie limita de varsta. Cum se poate continua activitatea?

20 /Oct2021
Pensie limita de varsta. Cum se poate continua activitatea?
Tags: pensie limita de varstacontinuare activitate. varsta pensionare  

Un angajat va implini varsta de 65 de ani si doreste sa continue raportul de munca. A depus o cerere catre conducerea societatii, iar cererea a fost aprobata. Poate sa continue activitatea cu CIM initial sau se desface contractul de munca initial si se inregistreaza un nou contract de munca?


Raspunsul specialistului:

Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari: 

a) pensionarii pentru limita de varsta; 

b) nevazatorii; 

c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; 

d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).  

Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (art. 56 alin. (4) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019). 

 Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatului nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. 

El va fi mentinut in aceeasi functie, fara ca sa-i inceteze contractul de munca, pentru maximum 3 ani.  Prin urmare, daca salariatul a intocmit cererea cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul de munca nu va mai inceta iar activitatea poate fi continuata in baza aceluiasi contrat pentru inca un an de zile. 

Anul viitor, daca partile doresc continuarea raportului, salariatul va solicita din nou continuarea activitatii pentru inca un an si tot asa salariatul, anual, trebuie sa solicite prelungirea contractului pana expira cei 3 ani.  

In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatului si aprobarea angajatorului in dosarul personal al salariatului. La expirarea celor 3 ani contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Daca peste un an salariatul nu mai doreste sa continue activitatea si nu mai solicita continuarea exercitarii raportului de munca, contractul sau de munca va inceta tot in temeiul art. 56 alin. (1) litl. c) din Codul muncii.

 Numai salariata care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de 65 de ani deoarece prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.

In concluzie, daca partile doresc continuarea raportului de munca in baza aceluiasi contract, salariatul va putea cumula pensia cu salariul. 

 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pensie limita de varsta. Cum se poate continua activitatea?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".