Raspunsul specialistului:
Conform art. 51 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
c) concediu paternal;
Astfel, daca salariatul solicita acordarea concediului paternal,contractul individual de munca se suspenda in baza articolului 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (3) din Legea 210/1999 a concediului paternal, indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
Conform art. 3 din Normele de aplicare a Legii 210/1999 aprobate prin HG 244/200, concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el îsi desfasoara activitatea.
Conform art. 4 din Normele de aplicare a Legii 210/1999 indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii al unitatii si se include in veniturile impozabile ale salariatului.
Astfel, pe durata concediului paternal contractul de munca se suspenda, perioada nefiind reglementata de vreun act normativ ca fiind considerata vechime in munca insa pe perioada concediului paternal salariatul are stagiul de cozitare.
In concluzie, perioada de concediu paternal nu este considerata vechime in munca.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>