Aceste aspecte reies dintr-un sondaj realizat de Colliers, iar respondentii nu se asteapta la schimbari semnificative pe parcursul acestui an, observa Agerpres.
In acest context, se pune problema reamenajarii birourilor, astfel incat sa raspunda nevoilor generate de schimbarea modului de lucru:
"Trei din patru decidenti din companiile mari, cu peste 500 de angajati, se asteapta la o prezenta scazuta la birou anul acesta, de sub 30%, fata de doi din patru respondenti din partea IMM-urilor. Se contureaza astfel o subtendinta interesanta, deoarece companiile mai mari ar putea dori sa creeze mai multe insule de birouri in acelasi spatiu, ceea ce le permite sa aiba o eficienta sporita a costurilor si flexibilitate, in functie de numarul de angajati care lucreaza de la birou. Acest lucru inseamna regandirea biroului pentru a nu mai fi doar un simplu spatiu de lucru, ci mai mult un spatiu care sa sustina colaborarea si spiritul de echipa, sa accelereze creativitatea, dar si sa atraga si sa pastreze talentele. Deja aproape jumatate dintre respondenti si-au renovat biroul pentru a-l face mai in ton cu noul mod de lucru, care permite in viitor flexibilitatea si usurinta chiriasilor de restrangere sau extindere a spatiului", a explicat Silviu Pop, director CEE & Romania Research la Colliers.
Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat!
Si amenzile nu sunt deloc mici.
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea, DETALII AICI >>>
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Companiile mari sunt deschise la programul de lucru hibrid si flexibil
Marea majoritate a respondentilor cauta un mod de lucru flexibil pentru angajatii lor si au o deschidere mai mare in acest sens decat aveau in urma cu doi ani.
Daca in octombrie 2020 aproximativ 53% dintre companii le ofereau angajatilor lor 1-2 zile de lucru la distanta pe saptamana, pe cand in acest moment, angajatorii vorbesc despre 3-4 zile lucratoare la distanta. Doar 4% dintre respondentii la sondajul Colliers le cer angajatilor sa lucreze permanent de la birou, asa ca se contureaza un nou mod de lucru, in urmatorii ani.
Productivitatea angajatilor a ramas neschimbata si in contextul noului mod de lucru hibrid
Pentru majoritatea companiilor, productivitatea angajatilor a ramas neschimbata in linii mari chiar si in contextul noului mod de lucru hibrid, doar 21% dintre respondenti considera ca munca remote are un impact negativ asupra productivitatii fortei de munca, fata de 40% care considera ca aceasta reprezinta chiar o imbunatatire.
Ce obligatii concrete aveti ca angajator? Si care sunt sanctiunile in caz de abatere?
In lucrarea Telemunca sau munca si de acasa sunt analizate si comentate toate aceste obligatii si sunt prezentate recomandari eficiente pentru evitarea sanctiunilor, DETALII AICI >>>
Cresterea cifrei de afaceri ramane unul dintre cele mai relevante obiective ale oricarei companii, mai arata sondajul Colliers, din care mai reiese ca desi nu exista o abordare "universala" pentru cresterea productivitatii sau in ceea ce priveste munca la distanta, diversele inovatii care vizeaza cresterea digitalizarii locului de munca pot duce la imbunatatirea eficientei costurilor si a productivitatii.
Studiul Colliers a fost facut in randul reprezentantilor din conducere sau decidentilor din 75 de companii cu activitate in diverse sectoare economice si echipe de la cateva zeci pana la sute de angajati.