Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Plata pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala. Cum procedam?

10 /Iul2020
Tags: plata sarbatoare legalazi libera legala 2020zile libere 2020plata munca 1 iunie 2020

La 1 iunie 2020 un salariat a prestat munca si nu doreste recuperare pentru ziua respectiva, ci doar plata acesteia. Se achita integral? Cum se va proceda in cazul salariatului care isi da demisia si nu i se mai poate acorda zi libera pentru munca prestata pe 1.06?

Raspunsul specialistului:

Pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza.

Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140 si 141 din acelasi act normativ.

Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).

Asadar, in cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber (ore libere platite), salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de salariul corespunzator si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Asadar, daca pentru ziua de sarbatoare legala nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite) atunci aceasta zi este platita corespunzator la care se mai adauga si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in zi de sarbatoare legala.

 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Plata pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".