Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 alin. (5) din OUG 147/2020, angajatorul este obligat sa acorde zilele libere daca angajatul solicita acest drept.
Totodata, conform art. 7 alin. (1) din OUG 147/2020, constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (5) si angajatorul este sanctionat cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care refuza acordarea zilelor libere, fara a depsiu valoarea cumulata de 20.000 lei.
Prevederile OUG 147/2020 se aplica tuturor angajatilor din sectorul public si privat, pe toata perioada de limitare sau suspendare a cursurilor in unitatea de invatamant sau a activitatii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada strii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2020 – 2021 (art. 8 din OUG 147/2020).
Conform dispozitiilor art. 60 alin. (1) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
Astfel cum se poate observa, in conformitate cu art. 60 din Codul muncii concedierea salariatilor nu poate fi dispusa in conditiile mai sus expuse.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Atunci cand angajatorul efectueaza o concedierea criteriile de departajare nu se aplica incluzand si posturile cu privire la care exista interdictii legale sau contractuale la concediere.
Asadar, in situatia expusa, se vor aplica criteriile, neexistand o interdictie expresa la concedierea unei persoane aflata in zile libere pentru supravegherea copilului conform OUG 147/2020. Cu toate acestea, salariatul va putea contesta decizia de concediere si daca aceasta nu are o cauza reala si serioasa si nu este definitiva exista riscul anularii de catre instanta.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro