Acesta se poate efectua in intregime sau fractionat, cu conditia ca cel putin una dintre fractiuni sa depaseasca 10 zile lucratoare (ca urmare a modificarii art. 148 alin. (5) din Codul muncii republicat.
Dar ce se petrece cand cineva nu-si poate lua CO? Exista posibilitatea remunerarii?
"As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca CO-urile neefectuate intr-un an, se pot plati? Mentionez ca nu vorbim despre CIM incetat. De asemenea, mentionez ca vorbim despre sistemul de INVATAMANT. As dori sa stiu cum este prevazuta aceasta situatie a CO-urilor neefectuate intr-un an scolar, in invatamantul de STAT. Se platesc? Cum se recupereaza, daca cineva nu reuseste sa isi ia zilele de CO? In concluzie, exista posibilitatea sa se plateasca CO-urile NEEFECTUATE, chiar daca CIM-ul nu a incetat ? Fie el invatamantr de STAT sau PARTICULAR? Va multumim pentru un raspuns cat mai rapid si cat mai CLAR."
Legea educatiei nationale nr.1/2011 stabileste modalitatea de efectuare a concediului de odihna pentru cadrele didactice in cuprinsul art. 267- 270.
IMPORTANT:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul HR-istului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
La art. 267 alin.(3) Legea stabileste ca neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator.
Aceasta norma este reluata si in cuprinsul OMEN nr.5559/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 1 alin. (6) din Normele metodologice.
Potrivit art. 12 din aceste norme, in cazul in care concediul inceput la o anumita data este intrerupt conform art. 11, se procedeaza la regularizarea platilor in raport cu indemnizatia de concediu aferenta zilelor de concediu neefectuat si cu salariul cuvenit cadrului didactic pentru perioada lucrata dupa intreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pentru aceasta perioada, dupa caz, potrivit legii.
La data reprogramata pentru efectuarea partii restante a concediului de odihna, cadrului didactic i se acorda indemnizatia de concediu cuvenita pentru aceasta perioada.
ATENTIE!
Se observa ca normele speciale nu cuprind reguli speciale care sa reglementeze distinct modalitatea de compensare sau acordare in bani a echivalentului concediului de odihna neefectuat.
Intr-o asemenea situatie, respectiv in situatia in care norma speciala nu distinge cu privire la un anumit aspect, apreciem ca aplicabila este regula stabilita de legea generala, in acest caz art. 23 alin.(5) din OG nr.10/2008 si Codul muncii care reglementeaza modalitatea de compensare in bani a concediului de odihna neefectuat pentru personalul contractual din sectorul bugetar.
Conform acestor norme sus-mentionate compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii raporturilor juridice de munca.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
Anonim 2019-10-03 18:48:51
Dar daca contractul de munca inceteaza si nu am putut efectua concediul de odihna deoarece am fost in concediu prenatal?