Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "O doamna are contractul suspendat pana la data de 04.08.2018 (copilul implineste 3 ani), se afla in concediu ingrijire copil pana la 3 ani. In luna mai a primit prelungirea pe inca un an a certificatului de incadrare a copilului intr-un grad de handicap. Doamna a mai nascut un copil in ianuarie 2018, pentru care doreste sa intre in concediu ingrijire copil pana la 2 ani. In aceasta situatie la data de 04.08.2018 se ridica suspendarea pentru primul copil (concediu ingrijire copil pana la trei ani) si se suspenda contractul pentru ingrijire copil pana la 2 ani, pentru cel de-al doilea copil?"
Raspunsul specialistilor:
Ce de-al doilea copil s-a nascut in perioada in care salariata beneficia de concediul pentru cresterea copilului acordat la nasterea primului copil.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Asadar, in situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului, beneficiara concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului (in speta salariata), la finalizarea concediului acordat pentru copilul anterior, poate opta, pe baza unei noi cereri, pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
In plus, mentionam ca in prezent daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului atunci celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita concediul propriu de cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului, in caz contrar concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului reducandu-se cu o luna.
ATENTIE!
In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie, dreptul la concediu propriu de o luna poate fi solicitat de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.
In situatia in care s-a modificat perioada de suspendare a CIM concediul pentru cresterea copilului (CCC) se prelungeste in mod corespunzator.
Intrucat concediul crestere copil se prelungeste, apreciem ca angajatorul va putea inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) modificarea suspendarii respectiv, modificarea datei de sfarsit a suspendarii, iar in campul Alte detalii va face mentiunile corespunzatoare cu privire la prelungirea concediu crestere copil.
Pentru aceasta salariata va inregistra la angajator, anterior momentului incetarii suspendarii CIM pentru concediul acordat, pana cel mai tarziu la data de 3 august 2018, o cerere in acest sens, anexand la aceasta si copia certificatului de nastere al celui de-al doilea copil, iar angajatorul va opera in ReviSal prelungirea suspendarii in baza deciziei emise.
Prelungirea se poate opera in REVISAL anterior expirarii perioadei de suspendare pentru primul copil.
Sursa: PortalCodulMuncii