Dar daca salariata anunta ca, in acest rastimp, a ramas insarcinata cu al doilea copil, cum se va proceda? Cum se va prelungi suspendarea CIM? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica, printr-un studiu de caz:
"Am o salariata care este in concediu pentru crestere copil. Copilul implineste 2 ani pe data de 27.01.2025, in momentul de fata salariata este insarcinata cu cel de-al doilea copil si pe data de 11.12.2024 trebuie sa nasca. Intrebarea mea este cu ce data trebuie sa faca cererea de prelungire a concediului pentru crestere copil si care este data de final pentru concediu crestere copil pentru cel de-al doilea copil?"
Raspunsul specialistului:
Daca salariata naste pe durata concediului crestere copil, pentru primul copil, in baza cererii salariatei si a certificatului de nastere al ultimului copil, angajatorul prelungeste durata de suspendare a CIM pentru CCC pana la implinirea ultimului copil a varstei de 2 ani.
Salariata poate depune cererea dupa data nasterii celui din urma copil si cel mai tarziu anterior datei de 27 ianuarie 2025.
Conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit aici >>>
Astfel, in baza acestui temei legal contractul de munca se suspenda pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Totodata, conform art. 19^1 din O.U.G. nr. 111/2010:
(1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1).
Astfel, suspendarea contractului se face pe perioada pe care solicita salariata iar daca aceasta nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, respectiv pana la implinirea ultmului copila varstei de 2 ani.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.