Raspunsul specialistului:
Conform Normelor metodologice Cap. III din Titlul IV pct. 12 alin. (3):
La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi:
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate (angajator), pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In privinta contributiilor sociale, sunt aplicabile Normele metodologice de aplicare a art. 142 din Codul fiscal:
(3) La incadrarea in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor care nu se cuprind in bazele de calcul al contributiilor sociale obligatorii, a sumelor sau avantajelor acordate, prevazute la art. 142 din Codul fiscal, primite in legatura cu o activitate dependenta, se aplica, dupa caz, regulile stabilite prin normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
Astfel, daca o prevedere legala stabileste ca salariatul/managerul are obligatia sa incheie asigurare profesionala, contravaloarea primelor de asigurare suportate de angajator nu reprezinta avantaj in natura si nu este supusa platii contributiilor sociale.
Conform art. 153 indice 12 alin. (3) si alin. (4) din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, pentru ca o persoana sa fie numita in una dintre functiile de administrator, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere la o societate comerciala pe actiuni trebuie sa fie asigurata pentru raspundere profesionala.
Prin urmare, primele de asigurare profesionala suportate de angajator pentru administrator, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere la societatile pe actiuni nu sunt impozitate cu impozit pe venit.
In cazul, salariatilor nu cunoastem prevederi legale specifice care sa reglementeze obligatia asigurarii profesionale obligatorii.
In situatia in care nu exista o prevedere legala care sa oblige la incheierea asigurarii profesionale, contravaloarea primelor suportate de angajator reprezinta avantaj in natura.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>