Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Proba practica la angajare. Ce trebuie sa stie angajatorii in 2021

03 /Feb2021
Proba practica la angajare. Ce trebuie sa stie angajatorii in 2021
Tags: angajarea personaluluiproba de lucruproba angajareperioada de proba

“Se poate face o proba de lucru inaintea angajarii? Ce documente trebuie intocmite si pe ce perioada se poate desfasura proba?”

Raspunsul specialistului:

Organizarea unei probe de lucru poate fi parte a recrutarii personalului prin organizarea unui proces de selectie care ar consta in depunerea, de catre candidatii la ocuparea unui loc de munca, a unui dosar cu documente: cerere de angajare, cartea de identitate, acte de studii/ de calificare, adeverinte/recomandari de la alti angajatori pentru experienta anterioara in munca, alte documente, urmata de realizarea unei examinari sub forma unei probe practice.

Acesta proba practica consta in testarea modului in care candidatii duc la indeplinire operatiunile specifice unui lucrator in depozit si fiind vorba de un examen, apreciem ca poate dura atata timp cat este necesara executarea demonstrativa de catre fiecare candidat a fiecarei operatiuni de lucru in depozit, in fata persoanei/persoanelor care fac parte din comisia de recrutare/examinare. Cu titlu genera, un examen poate dura si o ora/doua ore, depinde de ce operatiuni trebuie realizate de candidatul la ocuparea locului de munca.

La finalul examinarii prin proba practica ar trebui sa se intocmeasca un proces verbal in care sa se consemneze modul de desfasurare a probei practice, eventual notele/calificativele acordate fiecarul canditat si desemnarea canditatului/candidatilor castigatori.


In urma acestui examen sub forma de proba practica, vor fi selectati si apoi angajati viitorii lucratori.
Pentru aceasta este nevoie sa publicati un anunt de recrutare a fortei de munca in care precizati: denumirea posturilor, calificarea necesara (daca este cazul),  tipul de contract de munca (perioada determinata/nedeterminata, norma intreaga/partiala), data pana la care se depun dosarele si unde se depun acestea, faptul ca se organizeaza o proba practica, data, ora si locatia unde se organizeaza proba.

Precizam ca acest mod de recrutare este folosit indeosebi de unitatile bugetare, care sunt obligate sa selecteze personalul prin concurs sau examen, dar este utilizat si de angajatori din domeniul privat care doresc sa selecteze personalul inainte de a-l incadra in munca.

Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mai prevede o posibilitate de testare a capacitatilor profesionale si anume perioada de proba.

Astfel la art. 31 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
In acest caz, practic angajati persoana, iar in contractul individual de munca inscrieti durata perioadei de proba (exista o rubrica speciala in modelul contractului de munca) – maxim 90 de zile.
In acesta perioada angajatorul poate evalua modul in care salariatul duce la indeplinire atributiile stabilite prin fisa postului, modul in care se adapteaza si se comporta la locul de munca.

La alin. (3) al art. 31 se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Astfel, daca in perioada de proba angajatorul este nemultumit de modul in care angajatul isi desfasoara activitatea poate inceta contractul de munca al acelei persoane, doar printr-o notificare pe care i-o comunicati, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea notificarii. In mod similar si angajatul, daca este nemultumit de conditiile de munca, poate notifica angajatorului incetarea contractului fara preaviz si fara motivarea notificarii.


Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Proba practica la angajare. Ce trebuie sa stie angajatorii in 2021":
Rating:

Nota: 3.65 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
bufff
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".