Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 alin. (1) din OUG 147/2020, persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) au dreptul la zile libere platite pe toata perioada in care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara.
(2) Zilele libere se acorda la cererea parintelui care indeplineste conditiile prevazute la art. 1 alin. (2) si este definit la art. 1 alin. (3), depusa la angajatorul acestuia.
(3) Cererea prevazuta la alin. (2) este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atesta calitatea prevazuta la art. 1 alin. (3) in care solicita zilele libere, precum si, daca este cazul de o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului ori adultului in varsta de pana la 26 de ani. Declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte va contine elemente din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonante de urgenta, ca nu are contractul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului si nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (6).
In consecinta, salariata poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor daca prezinta din partea sotului o declaratie din care sa rezulte cele mai sus expuse.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Concedierea perfect legala
Ghidul HR-istului
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro