"In mod evident, avand in vedere pulsul pietei, piata muncii, semnalele de la antreprenori, resimtim nevoia de a pregati un nou set de masuri de sprijin. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale este pregatit sa vina in discutia cu dumneavoastra pe doua proiecte de ordonanta, conturate in baza discutiilor avute, in baza experientei altor tari cu care ne-am consultat si, bineinteles, in acord cu ceea ce poate programul SURE sa acopere", a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, joi, la sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, organizata in sistem de videoconferinta, potrivit Agerpres.
De asemenea, au fost facute precizari privind programul flexibil Kurzarbeit si de sustinere a angajatorilor si salariatilor prin plata unei parti din salariu.
"Propunerea noastra este sa completam Codul Muncii (...) Din punctul meu de vedere, imi mentin propunerea ca in Codul Muncii, prin ordonanta pe care o initiem, sa introducem un capitol pentru aceste situatii exceptionale, adica in situatii de urgenta, in situatii de alerta, repet, in situatii exceptionale, nu pentru totdeauna (...), venim cu urmatoarele propuneri pe care le trec in revista pe scurt. Practic, plata salariului brut pentru fiecare angajat care va fi beneficiar al acestei masuri de munca flexibila se va imparti intre angajator, care va acoperi cel putin 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca cu norma intreaga si stat, care va acoperi 75% din diferenta intre salariul de baza brut din contract inainte de perioada de criza si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare reducerii programului. Aceasta este esenta prevederii noastre", a spus Violeta Alexandru, citata de aceeasi sursa.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
Conform ministrului Muncii, mecanismul propus este de decontare astfel ca angajatorii vor acoperi aceste sume urmand sa prezinte ulterior solicitarile aferente Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Masura ar urma sa ii cuprinda si pe liber-profesionisti si cei cu alte forme de munca.
"Angajatorul are obligatia sa informeze sindicatul sau reprezentantii salariatilor, anterior, bineinteles, comunicarii deciziei salariatului. in baza comunicarii deciziei angajatilor se opereaza modificarile corespunzatoare in Revisal. in luna urmatoare in care programul de lucru a fost redus se achita integral sumele datorate catre angajat, adica salariul pentru timpul de lucru efectiv prestat in luna precedenta si suma datorata catre stat. Se achita integral contributiile catre stat pentru timpul de lucru prestat si pentru suma alocata de stat. in baza documentelor necesare se solicita de catre fiecare angajat prin mijloace electronice decontul de AJOFM-urile din judetele in care respectiva societate comerciala are sediul, iar AJPFM intentionam sa faca decontul in 15, suntem dispusi sa ne asumam si 10 zile lucratoare", a precizat Violeta Alexandru, amintind si ca masura s-ar aplica numai in unele domenii: agricultura, turism, organizari evenimente si HORECA.
In ce priveste acoperirea a 35% din salariile zilierilor, ministrul a precizat:
"Si, repet, domeniile pe care le adresam aici sunt agricultura, turismul, organizari de evenimente si HORECA. Bonusul se acorda lunar prin intermediul beneficiarului de lucrari acelor zilieri care desfasoara activitati in luna respectiva, proportional cu numarul de ore lucrate, am spus noi, dar nu mai putin de 4 ore pe zi lucrate. (...) Sumele se platesc catre beneficiarii de lucrari carora li se deconteaza, apoi, prin AJPIS-uri".
Referitor la munca efectuata de sezonieri, s-au oferit explicatii privind masurile incluse in proiectul de OUG:
“Si aici avem in vedere acordarea unui sprijin in cuantum de 41,5% din costul salarial aferent zilelor lucrate, nu mai putin din 41,5% din castigul salarial mediu brut. E vorba despre cei care desfasoara activitati sezoniere in baza contractelor individuale de munca, deci nu in alte forme contractuale si mecanismul ramane acelasi, angajatorul plateste integral contravaloarea muncii prestate urmand sa deconteze prin AJOFM ".
Mai mult, unul dintre proiectele de OUG propune un sprijin de 2.500 lei pentru fiecare telesalariat in vederea achizitionarii de echipamente necesare pentru telemunca.
Regasiti cele doua proiecte de OUG aici: