Raspunsul specialistului:
Dupa realizarea oricarui stagiu de cotizare dupa deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Drepturile de pensie pentru limita de varsta se recalculeaza in urmatoarele situatii:
- prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia;
- prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare;
- in situatia in care de depun documente suplimentare (care nu exista la dosarul de pensie), dar care influenteaza cuantumul drepturilor de pensie.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea drepturilor de pensie.
Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
Sumele rezultate in urma recalcularii drepturilor de pensie se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor aliniatului de mai sus se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
Cererea de recalculare a pensiei urmeaza aceleasi reguli procedurale privind solutionarea si contestarea, prevazute de lege pentru cererea de acordare a drepturilor de pensie.
Persoanele care aduna perioade de munca ulterior pensionarii pot cere recalcularea pensiei, avand in vedere ca pentru ele se platesc taxe la stat, conform legislatiei in vigoare. Acest lucru va conduce la majorarea pensiei, in functie de perioadele lucrate dupa pensionare.
Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevazute de lege si prin valorificarea altor documente de natura sa conduca la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii, conform art. 107 din legea actuala a pensiilor (263/2010).
Art 107 din legea 263/2010:
(4)Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
Astfel, recalcularea pentru valorificarea perioadei lucrate dupa pensionare se face conform prevederilor art. 134 alin. (2) si (3) din Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 si art. 107 alin. (4) din Legea nr. 263/2010.
In cazul unei persoane care are pensie la limita de varsta, calculul punctajului suplimentar pentru perioada lucrata dupa data pensionarii se calculeaza in felul urmator:
• Pentru fiecare luna lucrata in anul respectiv, se calculeaza punctajul lunar prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
• Punctajele lunare astfel calculate se insumeaza si se impart la 12, obtinandu-se astfel punctajul anual pentru perioada respectiva.
• Punctajul obtinut dupa impartirea la 12 se imparte la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare utilizat la deschiderea drepturilor de pensie, iar rezultatul obtinut se aduna la punctajul mediu anual aflat in plata la data depunerii cererii de recalculare, rezultatul reprezentand punctajul mediu anual al drepturilor de pensie recalculate.
Asadar, recalcularea pensiei se poate cere inclusiv daca persoana in cauza obtine documente care n-au fost luate in calcul la momentul stabilirii pensiei pentru limita de varsta.
Cererea de recalculare poate fi descarcata online de pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice - aceasta se depune la casa teritoriala de pensii impreuna cu documentele prin care se dovedesc perioadele lucrate dupa pensionare.
Indiferent de situatie, pensia majorata in urma recalcularii se acorda efectiv incepand cu luna de dupa cea in care s-a inregistrat cererea de recalculare.
Asadar, daca ati continuat sa lucrati, chiar daca v-ati pensionat, puteti obtine recalcularea pensiei. Cat timp ati lucrat la un angajator pentru care au fost platite contributiile de asigurari sociale, aveti dreptul de a obtine recalcularea pensiei, castigand in plus la calcul si stagiul de cotizare efectuat dupa pensionare.
Legea pensiilor ofera un avantaj in acest sens, neexistand un stagiu minim de cotizare dupa pensionare. Astfel, chiar daca mai lucrati si o luna in plus, dupa pensionare, puteti cere recalcularea pensiei.
Orice stagiu de cotizare se va lua in considerare, indiferent de durata acestuia si de sumele platite.
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.