Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Reducerea programului de lucru pentru salariata gravida

11 /Apr2025
Reducerea programului de lucru pentru salariata gravida
Tags: reducerea programului de lucruprogram de lucru gravide

In conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil (art.103).

Protectia maternitatii la locul de munca este reglementata prin OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ ce trebuie aplicat de angajator in situatia in care are angajate gravide.

Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii, relevant in ceea ce priveste programul redus al gravidelor:

"Avem o salariata incadrata cu norma de 6h/zi (cu timp partial). In prezent, angajata ne-a adus o adeverinta de la medicul de familie prin care ne aduce la cunostinta faptul ca este insarcinata, dar in care este specificat si reducerea programului de lucru. In acest caz, programul de lucru se diminueaza cu 1/4? Nu am gasit nicaieri specificat de reducerea programului in cazul angajatilor cu timp partial."


Raspunsul specialistilor: 


La art. 13 din OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

Avand in vedere ca pentru salariata in cauza durata normala de munca este de 6 ore/zi, conform normarii efectuate de angajator si normei de lucru prevazuta in contractul individual de munca, consideram ca si in acest caz sunt aplicabile prevederile art.13 din OUG 96/2003.

Pentru a beneficia de prevederile OUG nr. 96/2003 salariata gravida trebuie sa aduca, de la medicul de familie sau de la medicul specialist, documentele medicale prevazute de ordonanta si de normele de aplicare a acesteia (HG nr. nr. 537/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca).

Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducerea programului de lucru pentru salariata gravida":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".