Iata un caz practic, explicat de experti:
"Avem o salariata gravida, care ne-a solicitat reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore, conform OUG 96/2003, art.13. Are recomandare de la medicul specialist. Trebuie intocmita decizie pt reducerea timpului de lucru sau act aditional la contractul individual de munca?"
Raspunsul specialistului:
Asa cum se poate vedea mai sus, textul prevede dreptul salariatei gravide de a i se reduce durata normala a timpului de lucru cu o patrime la recomandarea medicului de familie.
Prin urmare, reducerea timpului de lucru cu o patrime la recomandarea medicului de familie, in cazul salariatei gravide se efectueaza cu mentinerea drepturilor salariale ce sunt suportate integral din fondurile angajatorului.
Nu este corect sa se incheie act aditional in acest caz intrucat, art. 17 alin. (5 din Codul muncii stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractual colectiv de munca aplicabil.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Asadar atunci cand modificarea contractului individual de munca nu intervine in baza acordului de vointa al partilor ci in baza legii, in speta in baza OUG 96/2003, nu se incheie act aditional la contractului individual de munca.
In baza recomandarii medicului de familie, angajatorul va emite o decizie in care va constata ca se reduce timpul de lucru cu o patrime cu mentinerea drepturilor salariale.
Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>