In urma unui control medical, salariatei i s-a eliberat o adeverinta de reducere a programului de lucru cu 25%. Intrebarile mele sunt: 1. Diminuarea programului de lucru fara afectarea drepturilor salariale inseamna si acordare in continuare a tichetelor de masa?
2. Pentru reducerea programului de lucru este suficienta adeverinta de medicul specialist? Pentru modificarea programului de lucru in baza recomandarii medicale este necesara incheierea unui act aditional de reducere al numarului de ore/zi?"
Vezi si: Zile lucratoare 2024
Raspunsul specialistului:
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii:
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel cum puteti observa, actul aditional se incheie in situatia in care modificarea elementelor contractului individual de munca nu este prevazuta de lege sau de contractul colectiv de munca.
In situatia expusa, modificarea este impusa de lege, mai exact de OUG 158/2005 in baza certificatului medical. De aceea nu se incheie act aditional.
Salariata trebuie sa prezinte certificat medical cod 10.
Codul de indemnizatie 10 corespunde indemnizatiei pentru reducerea cu o patrime a duratei normale de lucru.
In conformitate cu prevederile art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca. Indemnizatia prevazuta se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.
In Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate la art.75 se stabileste modul de calcul al indemnizatiei si doua exemple de calcul.
Angajatorul poate emite o decizie prin care sa stabileasca toate aspectele legate de certificatul medical mentionandu-se durata conform duratei prevazute in certificatul medical.
In pontaj salariatul va fi pontat in concediu medical.
Tichetele de masa de acorda numai la functia de baza. Astfel, daca salariata care beneficiaza de reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala detine functia de baza, aceasta va beneficia de tichete de masa.
Conform art. 10 alin (3) din Hotararea nr. 1045/2018 din 28 decembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
(3) Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa. In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locui de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
In concluzie, daca salariata care beneficiaza de reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala detine functia de baza la unitatea dvs., aceasta va beneficia de tichete de masa.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.