Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Regimul juridic al perioadei de proba. Aspecte introductive

26 /Apr2023
Regimul juridic al perioadei de proba. Aspecte introductive
Tags: durata perioadei de probaperioada de proba durata

Verificarea aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea este un moment deosebit de important. In functie de gestionarea acestei etape in cazul fiecarui nou salariat, se poate vorbi despre o buna politica de recrutare in companie.

Printre metodele de recrutare, mentionam interviul, examenul, concursul, rezolvarea de studii de caz, recomandarile de la locul de munca anterior, selectia de CV-uri si perioada de proba.

Cel mai important document pentru orice angajator: Regulamentul Intern al firmei!

Asigura-te ca respecta cerintele legale la zi! Iti oferim 37 de modele gata redactate de Regulament Intern, pentru 37 de domenii de activitate, detalii AICI >>>

In cazul in care reprezentati angajatorul, nu trebuie sa omiteti sa introduceti in regulamentul intern al companiei metodele folosite pentru recrutarea personalului.

Procedand astfel, angajatorul va gestiona eficient eventualele plangeri ale candidatilor respinsi. Lipsa din regulamentul intern a acestor prevederi poate ingreuna semnificativ situatia angajatorului intr-un eventual proces in instanta.

Perioada de proba reprezinta cea mai eficienta si pe cale de consecinta cea mai utilizata metoda de verificare a aptitudinilor personale si profesionale.


In doctrina juridica, dar si in hotararile judecatoresti, perioada de proba este denumita o clauza de dezicere.

Perioada de proba este denumita astfel, deoarece atat angajatorul cat si salariatul se pot dezice unul de celalalt pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba printr-o simpla notificare scrisa.

Din acest motiv, se considera in mod just ca perioada de proba este o clauza care avantajeaza ambele parti ale contractului individual de munca.

Duratele perioadelor de proba

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba, dupa cum prevede art. 31 alin. (1) Codul muncii.

Legea stabileste doua perioade de proba: cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Referitor la cele mentionate se impun urmatoarele precizari:

perioadele de proba amintite sunt aplicabile contractelor individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata cu norma intreaga. Legea stabileste pentru contractele individuale de munca speciale alte perioade de proba;
perioadele de proba generale (deci cele de 90, respectiv 120 de zile), sunt stabilite in zile calendaristice nu in zile lucratoare;
perioadele de proba sunt stabilite ca valori maxime de legiuitor. Pe cale de consecinta, partenerii sociali prin negociere individuala (contract individual de munca) sau negociere colectiva (contract colectiv de munca), pot stabili valori egale sau mai mici ale perioadelor de proba.
Legea stabileste durate diferite pentru perioadele de proba pentru contractele individuale de munca speciale.
Mai mult, in cazul acestor contracte, perioadele de proba sunt stabilite de Codul muncii pe zile lucratoare, nu calendaristice.

Iata care sunt perioadele de proba in functie de fiecare contract:

Pentru contractul individual de munca pe durata determinata:

5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Pentru contractul individual de munca prin agent de munca temporara:
doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
30 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.
Prevederi speciale. Situatii in care perioada de proba nu poate fi inclusa in contract...continuarea pe PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Regimul juridic al perioadei de proba. Aspecte introductive":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".