(1) Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
(2) Programul de munca reprezinta modelul de organizare a activitatii, care stabileste orele si zilele cand incepe si cand se incheie prestarea muncii.
(3) Modelul de organizare a muncii reprezinta forma de organizare a timpului de munca si repartizarea sa in functie de un anumit model stabilit de angajator (Modificat si completat prin Legea nr. 283/2022).
Art. 112. – Durata normala a timpului de munca
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Iata un studiu de caz elocvent, in ceea ce priveste timpul de munca si pontajul, potrivit PortalCodulMuncii:
"In cazul unei reintegrari in baza unei hotarari judecatoresti pentru un salariat, pentru perioada in care se achita drepturi salariale (in cazul nostru avem aproximativ.10 luni) considerati sa statele de salarii trebuie emise in baza unor pontaje? Avem nevoie de o declaratie pe propria raspundere a salariatului in care sa fie specificat in aceasta perioada nu a fost in concedii medicale? Este legal sa ii cerem o astfel de declaratie?"
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 80 din Codul muncii:
Art. 80
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Astfel, daca instanta de judecata a dispus anularea incetarii contractului individual de munca si repunerea partilor in situatia anterioara devine aplicabil principiul retroactivitatii potrivit caruia nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor ci si pentru trecut.
Retroactivitatea presupune inlaturarea efectelor deciziei de concediere care s-au produs intre momentul emiterii acesteia si cel al anularii sale, ajungandu-se in situatia in care, nu ar fi intervenit niciodata concedierea. Din acest principiu izvoraste si cel al repunerii in situatia anterioara care presupune ca salariatul trebuie sa ajunga in situatia de a-si recupera toate drepturile de care a fost lipsit prin actul nelegal al angajatorului.
Pontajul reprezinta o evidenta a timpului de lucru. Or, nu se pune problema unui timp de lucru in cazul reintegrarii. Prin urmare nu se intocmesc pontaje intrucat salariatul nu a prestat activitate, dar angajtorul are obligatia sa-i plateasca salariile. Nu are relevanta daca salariatul a fost in concediu medical la alt angajator in aceasta perioada asa incat angajatorul nu are motive si nici dreptul sa solicite o declaratie pe proprie raspundere cu privire la faptul ca nu a fost in concedii medicale.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
Angajatorul trebuie sa se supuna hotararii judecatoresti si sa efectueze plata salariilor intre data concedierii si data reintegrarii indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat fara pontaje, fara declaratii acestea neavand niciun temei legal.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.