"Cum poate proceda angajatorul in cazul in care la intoarcerea din concediul fara plata (de 2 ani) al unui angajat, angajatorul nu mai are job-ul(pozitia) disponibil(a). Poate sa nu mai aprobe reluarea activitatii, pentru acel angajat?"
Raspunsul specialistilor:
Pe perioada de 2 ani in care salariatul a fost in concediu fara plata, perioada cu care angajatorul a fost de acord, contractul de munca a fost suspendat, iar in acest interval de timp postul salariatului a devenit vacant temporar. Astfel, postul poate fi ocupat doar temporar, pe baza unui contract individual de munca incheiat pe durata determinata, in conformitate cu prevederile art. 83 lit. a) din Codul muncii:
”Art. 83 Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;”
Deci practic, pe perioada suspendarii unui CIM, angajatorul poate angaja o alta persoana in locul salariatului suspendat, dar doar temporar, pana la revenirea in activitate a titularului postului.

Diurna legala in Romania si in strainatate

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

33 instrumente vitale pentru un management de succes
Astfel, in opinia noastra, ocuparea permanenta a unui post care in fapt nu era vacant decat temporar, nu este conforma cu prevederile Codului muncii, mentionate mai sus.
Intrucat, asa cum am mentionat mai sus, concediile fara plata si suspendarea CIM se face cu acordul angajatorului, acesta nu poate acum sa nu aprobe reluarea activitatii salariatului in cauza, deoarece nici nu este vorba de o aprobare propriu-zisa, ci de reluarea activitatii salariatului la expirarea termenului de suspendare a CIM (perioada de suspendare cu care angajatorul a fost de acord).
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Faptul ca un contract de munca este suspendat pe o perioada de timp nu inseamna ca acesta nu mai exista, ci doar ca, temporar, intervine suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 49 alin. (2) din Codul muncii); la expirarea termenului pentru care a fost suspendat, contractul de munca isi produce din nou, in integralitate, efectele.
Prin urmare, salariatul care revine din concediu fara plata trebuie sa isi reia activitatea pe postul pe care este incadrat conform CIM existent si abia dupa aceea puteti analiza incetarea relatiilor de munca, in conformitate cu prevederile art. 55 si urmatoarele din Codul muncii.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.