Acest program este deja prevazut in Regulamentul Intern. Daca este considerat program inegal, se intocmesc acte aditionale?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern programul inegal de lucru al salariatilor.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Totodata, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Din perspectiva acestor dispozitii legale apreciem ca exista in speta o repartizare inegala a timpului de munca in cadrul saptamanii care nu este suficient sa fie mentionata in regulamentul intern in lipsa existentei unui CCM, ci si in contractele individuale de munca ale salariatilor...mai multe studii de caz in lucrarea Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>