Angajat cu program de 8 h este chemat, o data pe luna, sambata si duminica cate 8 h. Legal, el ar trebuie ca luni si marti in urmatoarea saptamana sa aiba repausul saptamanal, miercuri joi si vineri lucrate, iar sambata si duminica repaus. In cazul in care nu se poate acorda repaus (luni si marti asa cum am scris mai sus) in urmatoarea saptamana, si nici in a doua, exista. Vreo alta varianta de plata sau compensare a celor 2 zile lucrate in weekend?
Raspunsul specialistilor:
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
In cazul in care unitatea nu are un contract colectiv de munca sporul de x% apreciem ca este stabilit prin contractul individual de munca iar modalitatea de acordare trebuie reglementata in Regulamentul intern.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Asadar, angajatorul va reglementa in Regulamentul intern modalitatea de acordare a zilelor de repaus saptamanal cand anumiti salariati lucreaza in zilele de sambata si/sau duminica.
Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura in cadrul unei saptamani de lucru.
Asa incat nu exista nici o alta modalitate prin care angajatorul sa poata plati munca in zilele de repaus saptamanal fara sa acorde ziua libera in compensare.
In concluzie, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, se acorda un spor la salariu, spor negociat de partile contractante in contractul de munca si neaparat repausul saptamanal in natura in cadrul unei saptamani de lucru. In situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor iar sporul este de 150%.
In speta, salariatul care a lucrat in ziua de sambata si duminica are dreptul la 48 de ore consecutive de repaus saptamanal in cadrul saptamanii de lucru si un spor la salariu, negociat de parti, pentru munca in zilele de repaus saptamanal. Saptamana de lucru incepe luni si se incheie duminica. Astfel, daca angajatorul stie ca salariatul sau va lucra sambata si duminica va acorda repausul saptamanal in alte doua zile consecutive de luni pana vineri in cadrul aceleiasi saptamani de lucru.
Un raspuns valabil la data de 22.01.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>