Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Restituirea stimulentului de insertie. In ce conditii se poate SUSPENDA plata acestuia?

28 /Feb2022
Restituirea stimulentului de insertie. In ce conditii se poate SUSPENDA plata acestuia?
Tags: restituire stimulent insertiestimulent de insertie conditii

"Avem o salariata care pe toata perioada acordarii stimulentului de insertie a fost in concediu fara salariu 2 saptamani/luna. Acum i se solicita restituitea integrala a stimulentul de insertie. Este corect? In ce conditii se poate suspenda plata stimulentul de insertie?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 13 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 13. - (1) Dreptul la stimulentul de insertie se stabileste dupa cum urmeaza:

a) pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului;
b) pentru persoana care desi are dreptul nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevazute la art. 6.
(2) Pentru persoanele care solicita acordarea stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, prevazut la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta, acesta se acorda dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, cu respectarea termenului prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c1) din ordonanta de urgenta;

b) incepand cu data depunerii cererii in cazul in care cererea este depusa peste termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c1) din ordonanta de urgenta.
(3) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta se acorda oricaruia dintre parinti sau oricareia dintre persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, care a efectuat cel putin o luna de concediu pentru cresterea copiilor.

Conform art. 26 din Normele de aplicare a OUG 111/2010, plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, a stimulentului de insertie si a drepturilor prevazute la art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d), alin. (2) si alin. (5) din ordonanta de urgenta se efectueaza incepand cu luna urmatoare aprobarii cererii prin decizie a directorului executiv al agentiei teritoriale.

Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si al stimulentului aferent fractiunilor de luna se stabileste proportional, in functie de numarul zilelor calendaristice din luna respectiva pentru care acestea se cuvin si se acorda (art. 26 alin. (2) din HG 52/2011).
Astfel, daca salariata a intrat in concediu fara plata pentru doua saptamani contractul de munca s-a suspendat la cererea salariatei.

Conform art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Astfel, art. 54 se refera la dreptul salariatului la concediu fara plata cu doua scopuri:

- interese personale;
- studii.

Astfel, concediul fara plata se acorda pentru studii sau pentru interese personale conform art. 153 din Codul muncii si suspenda contractual de munca in temeiul art. 54 din Codul muncii.

Conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:

o) perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.

Astfel, in Revisal se completeaza toate cazurile de suspendare a contractului individual de munca cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.

Orice suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmite in Revisal.

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Asadar, transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca are loc cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii (art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017).

Astfel, pentru concediu fara plata transmiterea datei suspendarii si a datei incetarii suspendarii are loc cel tarziu in ziua anterioara producerii evenimentului (in speta numim eveniment data suspendarii si data incetarii suspendarii).

Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.

Ori daca s-a suspendat contractul de munca pentru concediu fara plata, pe durata suspendarii contractului individual de munca pentru concediu fara plata se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).

Astfel, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu executarea contractului individual de munca.

Prin urmare, pe durata concediului fara plata salariata nu a mai beneficiat de venituri impozabile ceea ce a dus la suspendarea stimulentului de insertie.

Ar fi beneficiat de stimulent de insertie in fiecare luna proportional, in functie de numarul zilelor caendaristice din luna respectiva pentru cele doua saptamani in care a obtinut venituri impozabile daca ar fi facut cerere in fiecare luna pentru stimulent de insertie si cererea ar fi fost aprobata de directorul executiv al agentiei teritoriale conform art. 26 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 prin HG 52/2011.

In concluzie, apreciem ca fiind corecta restituirea integrala a stimulentului de insertie dupa prima suspendare a CIM pentru concediu fara plata.

Un raspuns valabil la 22.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Restituirea stimulentului de insertie. In ce conditii se poate SUSPENDA plata acestuia?":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 13 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".