Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariat cu contract cu timp partial. Cum i se calculeaza salariul net si ce contributii se platesc?

20 /Sep2024
Salariat cu contract cu timp partial. Cum i se calculeaza salariul net si ce contributii se platesc?
Tags: salariat cu contract cu timp partialcalcul salariu timp partial

Va reamintim ca potrivit art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca il reprezinta durata muncii asa cum se prevede la art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii.

Astfel, in contractul individual de munca se va mentiona durata muncii exprimata in numar de ore pe luna. Aceste aspecte se mentioneaza la clauza G Durata timpului de munca si repartizarea acestuia pct. 2 din contractul individual de munca reglementat in Ordinul nr. 2171/2022.

Cum se va calcula salariul unui angajat part-time? De ce aspecte se va tine cont? 

"Avem un salariat part-time, functie de baza, salariul de incadrare 573 lei, nu are contracte in alta parte, nu este elev/student, nu este pensionar. Cum ii calculez salariul net?"

Solutia specialistului:

La art. LXXIII din O.U.G. nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene se prevede astfel:

(5) Prin derogare de la prevederile art. 146 alin. (56) si ale art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile aferente anului 2024, nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in


vigoare in luna pentru care se aplica prevederile art. 146 alin. (56)-(59) si ale art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se diminueaza cu suma de 200 lei lunar.

Conform art. II din O.U.G. nr. 59/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale:

Incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/luna reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. LXXIII alin. (1), (4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza la nivelul de 300 lei/luna.

Asadar, baza de calcul al CAS si CASS nu poate fi mai mica decat 3.400 lei.

Venit brut = 573 lei

Contributii sociale angajat:

CAS = 573 x 25% = 143 lei
CASS = 573 x 10% = 57 lei
Deducere personala = 740 lei
Impozit pe venit = 0 lei
Salariu net = 373 lei

Contributii sociale angajator:

CAS angajator = 707 lei (3.400 x 25 % - 143)
CASS angajator = 283 lei (3.400 x 10% - 57)
CAM = 13 lei

Mai multe studii de caz utile, explicate de specialisti veti regasi in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariat cu contract cu timp partial. Cum i se calculeaza salariul net si ce contributii se platesc?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".