Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariat inapt sau apt conditionat. Ce masuri pot fi luate de angajator?

30 /Oct2019
Tags: salariat inaptsalariat apt conditionatart 61 codul munciiart 64 codul muncii

Legea 53/2003 - Codul muncii prevede la art. 61 lit. c) ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

IMPORTANT:

Apreciem ca, inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) din Codul muncii presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea unor activitati corespunzatoare unui alt post.

 

"In urma controlului medical periodic (CMP) unui angajat al companiei i s-a eliberat Fisa de aptitudine cu rezultat de Apt conditionat si recomandarile: fara efort fizic mare, fara lucru la inaltime, respectarea recomandari/tratament medic specialist si de familie si reevaluare la 3 luni. Locul de munca presupune conducerea auto companie, lucrul de noapte, lucru la inaltime, efort fizic (dar depinde la ce se refera medicina muncii cand spune efort fizic mare, deoarece si mersul pe jos pe distanta de cativa Km sau ridicare de greutati mai mari de 5-10 kg, asa cum presupune job-ul- pot fi considerat efort fizic mare..). Totodata mentionez ca angajatul nu impartaseste nimic din starea lui de sanatate, nu arata intr-o forma fizica prea buna, el fiind in concediu medical de aprox 1 luna si spune ca vrea sa isi reia activitatea la finele ultimului certificat medical (va reveni in cateva zile). Angajatul nu are o decizie de incadrare in vreun grad de handicap. (...) In cazul in care medicul de medicina muncii, nu emite fisa de aptitudine cu rezultat de Inapt si o mentine pe cea de apt conditionat + recomandarile, ce este de facut?"


Va readucem aminte ca medicul de medicina muncii este cel care stabileste, prin fisa de aptitudine daca salariatul mai poate sau nu sa fie mentinut pe post. Aptitudinea/inaptitudinea se stabileste de medicul de medicina muncii.

Daca potrivit fisei de aptitudini salariatul este inapt, se poate dispune concedierea pentru inaptitudine cu respectarea procedurii prevazute de Codul muncii pentru acest tip de concediere.


La art. 64 din Codul muncii se prevede ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit celor mentionate mai sus, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului cu privire la punerea la dispozitie a altor locuri de munca, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul de 3 zile lucratoare, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului. Nu se asteapta raspuns de la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca ci numai se notifica aceasta institutie.

Referitor la concedierea propriu-zisa, art. 62 alin. (1) din Codul muncii prevede in mod expres ca angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

ATENTIE!

In conditiile in care angajatorul aplica procedura prevazuta la art. 62 si 64 din Codul muncii, mentionata mai sus si nu respecta termenele prevazute de aceasta, apreciem ca decizia de concediere poate fi contestata de salariat in instanta.

Asadar, daca in urma evaluarii rezulta starea de inaptitudine sau apt conditionat iar angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit celor mentionate mai sus, se poate realiza procedura de concediere insa cu respectarea etapelor si termenelor prevazute de Codul muncii.


Un articol realizat de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariat inapt sau apt conditionat. Ce masuri pot fi luate de angajator?":
Rating:

Nota: 4.19 din 5 din 65 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2020-07-29 15:09:55

Cred ca raspunsul este pe langa subiectul interbarii! Intrebarea este despre aptitudine medicala conditionata si nu despre inaptitudine, unde lucrurile sunt clare. Deci, cum poate fi urmata o recomandare de a nu se desfasura munca in chiar conditiile specifice postului respectiv? Nu este aceasta o inaptitudine mascata? Si ce poate face in acest caz angajatorul? De concediat, nu-l poate concedia pe angajat ca nu-i inapt, de platit, nu este ok sa-l plateasca cata vreme nu desfasoara activitate conform fisei postului.

Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".