Raspunsul specialistului:
Conform art. 196 si 197 din Codul muncii:
Art. 196 (1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Art. 197 (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.<br /> Astfel, in cazul in care salariatul se deplaseaza la un curs unde este trimis de angajator vorbim de formare profesionala initiata de angajator.
Nu se acorda diurna intrucat salariatul nu este delegat/detasat, iar diurna este un drept care se aplica pe perioada delegarii/detasarii.
In consecinta, atunci cand formarea profesionala este initiata de angajator, contractul individual de munca nu se suspenda, iar salariatul va beneficia de toate drepturile salariale inclusiv de tichete de masa.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>