Aceasta mentiune este precizata la litera D punctul 1 din contractul individual de munca si nu la punctul 2. Angajatii se deplaseaza la sediul societatii de pe santiere, la fiecare 2 saptamani de vineri pana duminica, urmand ca duminica sa fie din nou adusi pe santierele din tara. In situatia descrisa anterior ce li se poate acorda salariatilor: diurna sau clauza de mobilitate?"
Raspunsul specialistilor:
Deplasarile salariatilor la locurile de munca prevazute in contractul individual de munca nu se incadreaza la delegare deoarece delegarea reprezinta modificarea locului de munca asa cum se prevede in art. 43 din Codul muncii. Corect este sa se mentioneze in contractul individual de munca la pct. 2 si nu la pct. 1. Faptul ca s-a mentionat in contractul individual de munca la pct. 1 din eroare nu schima faptul ca salariatii nu sunt delegati.
Conform art. 25 din Codul muncii:
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Salariatii din situatia expusa sunt salariati mobili intrucat nu isi executa obligatiile de serviciu intr-un loc stabil de munca.
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.