Pentru a beneficia de indemnizatia de mobilitate, una dintre conditii este: Indemnizatia de mobilitate se cuvine daca deplasarea dureaza cel putin 12h incluzand si pauza de masa de pana la 1h si are loc intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 5 km fata de localitatea din care salariatul se deplaseaza.
Intrebari: a) In cazul in care unii dintre angajatii care au inserata clauza de mobilitate in contract, nu mai indeplinesc aceasta conditie deoarece locuiesc in zona unde desfasoara activitate, pot beneficia in zilele in care nu indeplinesc aceasta conditie de tichete de masa in locul indemnizatiei de mobilitate? Se poate intampla ca 2 saptamani sa desfasoare activitate in zona unde locuiesc si alte doua saptamani sa se deplaseze pe alte puncte de lucru (unde indeplinesc conditiile pentru acordarea clauzei de mobilitate). b) Salariatii mobili pot beneficia de tichete de masa in situatia in care nu vor sa beneficieze de masa calda?"
Raspunsul specialistilor:
Tichetele de masa nu se pot acorda in zilele in care salariatii sunt delegati si primesc diurna. Art. 10 alin. (1) lit, c) din Normele metodologice de aplica a Legii 165/2018 interzice acordarea tichetului de masa in perioada in care salariatii sunt delegati/detasati si primesc diurna.
In speta prezentata inteleg ca salariatii nu sunt delegati ci sunt salariati mobili. Faptul ca sunt salariati mobili inseamna ca in perioada in care se deplaseaza se afla la locul muncii intrucat asta presupune mobilitatea.
Conform art. 12 alin. (2) din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Diurna legala in Romania si in strainatate
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
(2) Salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
Art. 10 alin. (1) din Normele metodologice de aplica a Legii 165/2018 stabileste astfel:
Art. 10
(1) In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa. In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locui de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Asadar, salariatii mobili pot beneficia de tichete de masa pentru zilele in care se afla in deplasare, aceste zile fiind zile lucrate.
Masa calda neimpozabila in limita unei tichet de masa pe zi si cu respectarea plafonului de 33% din salariu de baza brut nu se poate acorda salariatilor care beneficiaza de tichet de masa. Salariatii mobili pot beneficia fie de masa calda cu acest tratament fiscal, fie de tichete de masa.
Atata vreme cat salariatii mobili nu beneficiaza de indemnizatie de mobilitate neimpozabila tichetele de masa pot fi acordate fara problema.
In cazul in care se acorda atat indemnizatie de mobilitate neimpozabila cat si tichet de masa, desi nu exista o reglementare expresa care sa interzica asa cum exista pentru diurna, poate exista un risc fiscal.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.