Concret, durata obisnuita a programului de lucru saptamanal al persoanelor cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani din Uniunea Europeana a fost de 37,5 ore, in medie, in anul 2022.
Aceste informatii au fost publicate in data de 20 septembrie, de catre Eurostat.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de catre oficialii europeni, exista diferente semnificative in randul statelor membre. Contrar asteptarilor, cel mai mare numar de ore lucrate intr-o saptamana s-a inregistrat in Grecia (41 de ore), Polonia (40,4 ore), Romania si Bulgaria (in ambele cazuri cu 40,2 ore lucrate intr-o saptamana).
La polul opus se afla Tarile de Jos au cea mai scurta saptamana de lucru (33,2 ore), urmate de Germania (35,3 ore) si Danemarca (35,4 ore).
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Precizam ca Romania este pe primele locuri in UE si cand vine vorba de numarul de ore lucrate intr-o saptamana de cei cu regim part-time. Atunci cand vorbim despre jumatate de norma sau mai putin, cea mai lunga saptamana de lucru din UE se inregistreaza in Suedia (26,4 ore) si in Romania (26,2 ore), iar cea mai scurta in Portugalia (18,6 ore).
Vizavi de diferentele dintre angajati si liber profesionisti, acei liber profesionisti care au la randul lor angajati au cea mai lunga saptamana de lucru la nivelul UE, 47,5 ore, fiind urmati de liber profesionistii fara angajati, cu 40,7 ore lucrate intr-o saptamana si angajati cu 36,7 ore. In cazul acestora din urma, durata medie a unei saptamani de lucru in UE variaza intre 32,3 ore in Tarile de Jos si 40,3 ore in Romania, concluzioneaza Agerpres.