Conform Codului Muncii: "Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii. (...) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor."
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Conform HG 1 /2017, societatea este obligata sa asigure atat salariul minim pe economie (1.450 lei) cat si salariul minim orar (8,735 lei) ? De exemplu: daca avem un salariu de 1.450 lei, cum se calculeaza drepturile cuvenite pentru o luna cu 168 ore lucratoare? (1.450 lei 166 ore)*168 ore? Dar daca am calcula: (1.450 lei 170 ore)*168 ore, ar fi ok dpdv legal?"
Incepem prin a mentiona ca, potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Asadar, in contractul individual de munca se va stabili un salariu de baza, salariu care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
Atentie! Salariu de baza este un element fix al salariului ce nu variaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.
In concluzie, in fiecare luna indiferent de numarul de ore/zile lucratoare salariatul beneficiaza de un salariu de baza minim brut de 1.450 lei asupra caruia se calculeaza impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor din salarii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Sursa: PortalCodulMuncii