Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Sanctionarea discplinara de reducere a salariului. Cum se procedeaza cand salariatul are si poprire?

26 /Mar2025
Sanctionarea discplinara de reducere a salariului. Cum se procedeaza cand salariatul are si poprire?
Tags: sanctionarea discplinara de reducere a salariuluireducere salariu sanctiune disciplinara

Potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.

Sanctiune disciplinara de reducere a salariului - exista limitari?


Procentul de 5-10% se aplica la salariu de baza inscris in contractul individual de munca.

Daca, de exemplu, salariatul beneficiaza de salariu de baza minim brut pe tara, dar salariul de baza este redus ca urmare a sanctiunii disciplinare aceste aspect nu este interzis.

Mentionam ca nu exista o reglementare care sa stabileasca ca este interzisa aplicarea sanctiunii disciplinare cu reducerea salariului daca prin reducere salariul de baza scade sub salariu de baza minim brut pe tara.


Sanctiune disciplinara de reducere a salariului si REVISAL


Inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara nu este prevazuta expres de HG 905/2017. Apreciem, insa, ca aceasta trebuie inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) intrucat vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor (Revisal).

Astfel, consideram ca reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.

Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii acestuia impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Insa, modificarea salariului brut in Revisal are loc in temeiul deciziei de sanctionare si nu a unui act aditional la CIM.

Iar la incetarea perioadei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara, veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), modificarea salariului brut, la cuantumul acestuia anterior aplicarii sanctiunii disciplinare in baza aceleasi decizii care produce efecte numai pentru perioada sanctiunii.


Poprire si reducerea salariului - pot fi concomitente?


Iata si un studiu de caz util, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:

"Un salariat angajat cu salariu minim pe economie savarseste o abatere disciplinara in urma careia este sanctionat cu 10 % ( 3 luni ), aceasta diminuarea a salariului se trimite in Revisal? In situatia prezentata salariatul va avea un salariu sub minimul pe economie, este legal? Mentionam ca salariatul are si o poprire pe salariu. Care este procedura legala pentru acest salariat?"

Raspunsul specialistilor:

Decizia de sanctionare a salariatului cu reducerea salariului cu 10% pe o perioada de 3 luni nu se va inregistra in Revisal anterior producerii modificarii salariului, deoarece aceasta modificare nu se inregistreaza in baza unui act aditional la contractul de munca ci in baza deciziei de sanctionare, asa cum am mentionat si mai sus.

Apreciem ca aceasta modificare va putea fi inregistrata in Revisal in momentul in care angajatorul stabileste care este sanctiunea astfel cum este reglementata in regulamentul intern aplicarea sanctiunilor la nivelul angajatorului.

In ceea ce priveste poprirea conform art. 169 din Codul muncii:

Art. 169

(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
 
Art. 729 din Codul de procedura civila prevede astfel:

Art. 729: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Astfel, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariu net.
 

Un raspuns oferit in martie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sanctionarea discplinara de reducere a salariului. Cum se procedeaza cand salariatul are si poprire?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".