1. compania plateste in luna orele suplimentare efectuate - cu sporul aferent. In cazul acesta 200% 2. Compania plateste la sf. lunii valoarea orelor efectuate, iar daca acestea nu sunt recuperate in termen de 90 de zile, este platit sporul aferent pentru orele efectuate - in cazul acesta 100%."
Raspunsul specialistilor:
Aspectele privind orele suplimentare sunt reglementate in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare la art. 120 - 124.
Lucrarea Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
La art. 122 se prevede ca:
- alin. (1) ”Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.”
- alin (2) ”In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru”.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
La art. 123 se prevede:
”(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza”.
Astfel, in Codul muncii sunt reglementate doua situatii:
- compensarea orelor suplimentare prin ore libere platite in termen de 90 de zile;
- daca nu se realizeaza aceasta compensare cu ore libere in termenul de 90 de zile se acorda un spor la salariu corespunzator orelor suplimentare efectuate si necompensate cu ore libere.
Prin urmare, regula stabilita de Codul muncii este compensarea cu ore libere in termen de 90 de zile si doar dupa expirarea acestui termen angajatorul, in luna urmatoare, va plati orele de munca suplimentara pe care nu le-a compensat cu zile libere, cu sporul stabilit pentru ore suplimentare.
In opinia noastra, scopul aceste reglementari este ca regula generala, in primul rand, salariatii sa beneficieze de timp liber de recuperare a capacitatii de munca daca au prestat ore de munca suplimentara si doar daca acest lucru nu este posibil in acel termen de 90 de zile, munca suplimentara sa fie platita cu un spor la salariu.
In Codul muncii este prevazuta si o sanctiune pentru angajatorii care nu respecta prevederile acestui act normativ in ceea ce priveste regimul orelor suplimentare. Astfel, la art. 260 alin. (1) lit. i) se prevede:
”Art. 260 (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:
………
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.”
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.