"Cota unica de 16% se mentine, dar pentru ca avem categorii defavorizate si pentru ca salariul minim, din punctul meu de vedere si din noile conceptii ale Uniunii Europene, nu creste suficient de mult nici in aceasta viziune (majorarea la 800 de lei, conform programului de guvernare al USL - n.r.), trebuie protejate aceste categorii care, mai ales prin contracte pe perioada determinata, nu vor depasi salariul minim pe economie. De aceea, vom aplica niste cote mai mici de 16%, din 2013. Pana in 800 de lei, pentru ca sunt persoane care lucreaza patru ore si au sub 800 de lei, de exemplu, cota va fi de 8%, intre salariul minim si 1.600 de lei va fi de 12%, iar peste va fi de 16%", a explicat Mariana Campeanu.
Ministrul Muncii a spus ca trebuie modificat Codul muncii, dar pentru asta este necesara reluarea dialogului social si prima urgenta este deblocarea Consiliului Economic si Social, care trebuie realizata in maximum doua saptamani.
Ar putea fi majorata indemnizatia pentru cresterea copilului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Campeanu a anuntat si ca analizeaza impactul financiar al majorarii cu 15% a indemnizatiei de crestere a copilului. Totodata, ministrul Muncii intentioneaza introducerea unui termen pentru plata datoriilor, in cazul beneficiarilor de indemnizatii. "In privinta Ordonantei de Urgenta care bloca plata indemnizatiei daca parintii au datorii la bugetul local, cat de repede voi putea, voi modifica aceasta Ordonanta. Este un principiu valabil in orice economie ca nu poti sa acorzi un ajutor unei intreprinderi sau altcuiva daca are datorii catre stat. Ceea ce a fost ingrozitor este ca nu s-a dat un timp pentru ca aceasta datorie sa fie achitata. Modificarea pe care o sa o fac cat de repede este sa introducem un termen de achitare a acestor datorii. Nu stiu...sase luni...o sa ma mai consult asupra acestui termen", a spus Mariana Campeanu.
Ea a mai declarat, in aceeasi emisiune TV, ca este in cautarea unei persoane care sa poata prelua functia de presedinte al Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP): "Presedintele Casei Nationale de Pensii are rang de secretar de stat si va intra in aceasta schimbare pe care o face Guvernul, pentru ca este numit de premier. Acum se schimba secretarii de stat la nivel de ministere, urmand sa trecem la etapa cealalta. Sunt in cautarea unei persoane care sa poata prelua aceasta functie."
Sursa: www.manager.ro